Bănci și Asigurări

In lipsa unui indiciu, dobanzile scad in voie

19.01.2005, 00:00 16



Febra scaderii de dobanzi continua, inca doua banci anuntand modificari ale ratelor la depozite. Astfel, ABN Amro si Banca Carpatica au anuntat ieri reduceri ale dobanzilor platite la depozite.



ABN Amro a decis reducerea dobanzilor remunerate pentru depozitele clientilor cu 1 - 1,65 puncte procentuale. Astfel, dobanzile au ajunsa sa varieze intre 10% si 11,5% pe an. In mod atipic, cea mai mare dobanda - 11,5% este remunerata la depozitele pe o luna, in timp ce la scadenta cea mai mare, de un an, dobanda este de 10%.



Banca Carpatica a operat modificari de o amploare mai redusa, cuprinse intre 0,25 si 0,5 puncte procentuale. Astfel, dobanzile remunerate de banca au ajuns sa oscileze intre 14% si 15,5% pe an.



Scaderea dobanzilor survine in contextul in care Banca Nationala a redus dobanda de interventie cu 0,5 puncte procentuale pana la 16,5% pe an. Mai mult, BNR a decis reducerea dobanzii remunerate la rezervele minime obligatorii (RMO) in lei constituite de banci. Analistii atentioneaza ca, in contextul mentinerii nivelului ratei RMO neschimbata, aceasta decizie va obliga bancile sa micsoreze dobanzile oferite la depozite, datorita majorarii costurilor.



In domeniul creditarii majoritatea bancilor mai asteapta insa. In ultimele luni numai doua banci - Raiiffeisen si Banca Tiriac au operat modificari ale dobanzilor la credite.



Piata a ramas insa fara indicii de pret pe termenele scurte, dupa ce BNR a respins la licitatia organizata saptamana trecuta toate ofertele bancilor pentru certificate de depozit cu scadenta la trei luni. In contextul in care banca centrala a respins la acesta licitatie o dobanda minima de 15,6% pe an, analistii se asteapta ca dobanda de interventie sa coboare intr-un ritm sustinut in urmatoarele luni. In plus, banca centrala a restrans operatiunile de sterilizare, lasand astfel in piata monetara interbancara un exces de moneda, care a dus la prabusirea dobanzile.



Ministerul Finantelor nu a anuntat pana la acest moment calendarul licitatiilor pentru vanzarea titlurilor de stat, context in care devine tot mai probabil ca nu vor exista emisiuni de obligatiuni pe parcursul lunii ianuarie. De asemenea, Finantele au decis sistarea vanzarii de certificate de trezorerie pentru populatie cu scadente la trei si sase luni, facand astfel sa dispara ultimul indiciu de pret pe aceste termene.



De altfel, la licitatiile organizate in decembrie nu au fost vandute decat titluri de stat cu scadenta la doi si cinci ani, ofertele pentru cele la trei ani fiind respinse.



Astfel, piata priveste deocamdata spre luna februarie, cand sunt asteptate mai multe serii de licitatii din partea Finantelor, odata cu cresterea nevoilor de acoperire a deficitului bugetar, in contextul in care intrarile vor fi afectate de noul sistem de impozitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO