Bănci și Asigurări

In strainatate, romanii prefera cardul

31.07.2003, 00:00 19



Romanii au cea mai mare contributie la cresterea utilizarii cardurilor si a valorii tranzactiilor in Europa Centrala si de Est, potrivit rezultatelor Visa pentru anul fiscal incheiat in aprilie 2003. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la utilizarea cardurilor la comercianti.



Astfel, peste 80% din totalul tranzactiilor efectuate de romani in strainatate pe carduri Visa au avut loc in locatii comerciale, comparativ cu 20% retrageri de numerar.



Aceasta contrasteaza insa puternic cu utilizarea de pe piata interna - doar 3 procente din numarul tranzactiilor pe card au fost derulate la comercianti, unde romanii au cheltuit doar 4,4 procente din valoarea totala a tranzactiilor.



"Cand sunt in strainatate, turistii romani isi utilizeaza cardurile Visa la comercianti de peste 4 ori mai des decat la ATM-uri. Diferenta imensa dintre modul de utilizare de pe piata interna si cea internationala accentueaza importanta eforturilor comune depuse pentru imbunatatirea acceptarii in Romania. O data ce nivelul acceptarii va creste si in Romania, va spori si valoarea cheltuita pe carduri", spune Radu Obreja, vicepresedinte Visa International CEMEA.



In anul incheiat in aprilie 2003, romanii au cheltuit 37,4 milioane de dolari in strainatate in 275.985 de tranzactii Visa pentru hoteluri, restaurante, divertisment sau suveniruri. Aceste cifre arata de fapt ca s-a cheltuit cu peste 54% mai mult pe carduri Visa comparativ cu anul precendent si ca au avut loc cu 36% mai multe tranzactii, romanii fiind lideri regionali in privinta celui mai important indicator Visa: utilizarea cardului la comercianti.



Valoarea totala a tranzactiior efectuate in strainatate a crescut, de asemenea. In anul fiscal incheiat in aprilie 2003, 52,7 milioane de dolari au fost rulate in strainatate pe carduri Visa emise in Romania, cu 56% mai mult fata de anul precendent. Romanii si-au utilizat cardurile mai frecvent, generand 347.148 tranzactii - 38% mai mult decat in anul precedent.



Comparativ cu tarile vecine, cresterea este mai mare pentru posesorii romani de card atat in cresterea valorii tranzactiilor (Polonia - 9%; Ungaria - 31%; Cehia - 47%) cat si a numarului tranzactiilor (Polonia - minus 2%; Ungaria - 20%; Cehia - 31%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO