Bănci și Asigurări

Incasarile Generali au stagnat in euro anul trecut

10.02.2004, 00:00 16



Compania de asigurari Generali a avut incasari din prime brute de 745 miliarde lei anul trecut (circa 20 mil. euro), in crestere in lei cu 22% fata de anul anterior. In euro, incasarile au crescut doar cu circa 1%, data fiind devalorizarea leului fata de euro.



Volumul primelor brute subscrise a fost de 816 miliarde lei (22 mil. euro), in scadere in lei cu 6% fata de anul trecut.



Piata asigurarilor este estimata ca a crescut cu 25% in euro anul trecut, pana la circa 630 milioane euro (720 milioane $).



Ritmul mai redus de crestere al companiei decat al pietei este explicat de catre reprezentantii acesteia prin restructurarea portofoliului.



"Generali si-a propus si a reusit in 2003 o restructurare a portofoliului, in sensul diminuarii ponderii asigurarilor auto din total. Daca la sfarsitul anului 2002 , asigurarile Casco insemnau 65% din portofoliu (dupa criteriul primelor emise), un an mai tarziu ponderea acestora a scazut la 47%. Concomitent, a crescut ponderea asigurarilor de viata, de la 6,8% in 2002 la 10,1% in 2003", a explicat Guglielmo Frinzi, director general al companiei.



Cea mai mare parte a incasarilor companiei au provenit anul trecut din asigurari casco, cu 9,5 mil. euro, urmata de cele de property (incendiu si alte pagube la bunuri), cu 3,2 milioane euro.



Compania ti-a anuntat de cativa ani intentia de se indrepta mai mult spre segmentul asigurarilor de viata. Primele brute subscrise din asigurari de viata au crescut cu 22% in euro anul trecut, pana la 2,2 milioane euro. Conform unor estimari, piata asigurarilor de viata (exprimata ca nivel al primelor brute subscrise) a ajuns la 150-170 milioane euro anul trecut.



Compania are acum 540 de angajati si colaboratori, 37 de agentii teritoriale si un capital social de 59,3 mld.lei. Actionarii companiei sunt Generali Holding Vienna (cu 72% din actiuni), o alta companie de asigurari romaneasca, Astra (cu 15% din actiuni) si Creditcoop, Centrocoop si cooperativele de consum si de credit, cu procente nesemnificative.



Generali Asigurari, infiintata in 1993, face parte din cel mai mare grup de asigurari din Italia si unul din primele trei grupuri europene, Generali.



Pe plan global, Generali a avut pe primele trei trimestre ale anului trecut, de cand sunt ultimele date disponibile, prime brute subscrise de 34 mld. Euro, din care 20 miliarde euro din asigurari de viata.



Printre cei mai mari competitori ai companiei de pe piata romaneasca a asigurarilor sunt Asirom, ING Nederlanden, Allianz-Tiriac, Omniasig, Ardaf sau Astra.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO