Bănci și Asigurări

Inflaţia scade, economia creşte mai temperat, iar creditarea descreşte accelerat. BNR ţine dobânda la 7%

Inflaţia scade, economia creşte mai temperat, iar...

Autor: Claudia Medrega

06.07.2023, 00:07 2808

Plafonarea temporară a adaosului comercial la alimente de bază aduce riscuri pentru inflaţie, potrivit BNR.

Perspectiva continuării scăderii inflaţiei anuale în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu din luna mai 2023, în timp ce economia „creşte mai temperat“ comparativ cu previziunile, după încetinirea peste aşteptări din primul trimestru, iar creditarea „şi-a reaccelerat uşor descreşterea“, au determinat boardul BNR să menţină dobânda-cheie la 7% la cea de-a cincea şedinţă de politică monetară din acest an.

La categoria incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice şi implicit a evoluţiei inflaţiei, BNR vorbeşte despre războiul din Ucraina şi sancţiunile asociate. Totodată, banca centrală aduce în discuţie riscuri care decurg din măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază şi din reducerea suplimentară a livrărilor de petrol anunţată de ţările OPEC.

Incertitudini şi riscuri crescute asupra inflaţiei sunt asociate şi conduitei politicii fiscale şi celei de venituri, avertizează BNR.

Banca centrală anticipează o inflaţie de 7,1% la final de 2023. În luna mai inflaţia anuală a coborât la 10,6%, după ce închisese anul 2022 peste 16%.

Dobânzile mari sunt instrumentul băncilor centrale pentru a tempera inflaţia, dar înseamnă şi credit mai scump, consum încetinit şi frânare a creşterii economice.

În perspectivă, mişcarea BNR de a menţine dobânda-cheie nu ar trebui să mai antreneze creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, la credite, precum şi la depozite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO