Bănci și Asigurări

ING confirma interesul pentru fondurile publice de pensii private

04.07.2003, 00:00 8

Grupul ING intentioneaza sa patrunda pe piata pensilor private din Romania, a declarat directorul ING pentru Europa, Jan Nijssen, intr-un interviu acordat ziarului De Telegraaf impreuna cu ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.
“Pentru ING este o situatie unica. Romanii vor dori un al doilea pilon in cladirea pensiilor, pentru siguranta. Acest sistem corespunde modelului Bancii Mondiale si se bazeaza pe acoperirea capitalului - adica cetateanul va economisi pentru pensia sa”, a spus Nijssen.
Mihai Tanasescu a aratat ca Romania trebuie sa accelereze reforma sistemului de pensii pentru a se putea integra in Uniunea Europeana.
“Romania cunoaste «un sistem de coperta» pentru pensii, in care cetatenii platesc pentru actualii pensionari si, ca in multe alte tari europene, acest sistem este prea greu de intretinut din punct de vedere financiar in viitor. De aceea, restructurarea companiilor de stat joaca un rol foarte important”, a afirmat ministrul Finantelor.
 Sistemele moderne de pensii sunt cele care cuprind si alti "piloni" in afara celui traditional, administrat de stat, care este singurul practicat in Romania.
Ministerul Muncii a elaborat, recent, proiectul privind asa-numitul pilon trei, de pensii facultative, administrat de societatiprivate, la care salariatii pot opta sa contribuie pentru a obtine pensii suplimentare celor asigurate prin sistemul de stat.
Cel de-al doilea pilon, inca nereglementat din punct de vedere legislativ in Romania, este un sistem de contributii obligatorii, administrat insa de fonduri private de pensii. Astfel, o parte din contributia obligatorie pentru asigurari sociale platita de salariati este dirijata catre fondurile de pensii, care utilizeaza sumele pentru investitii.
Proiectul Codului Fiscal, prevazut sa intre in vigoare anul viitor, contine reglementari privind deductibilitatea asigurarilor pentru pensiile private, in limita sumei de 400 de euro pe an. Aceasta va putea fi platita in proportii diferite de angajat si angajator, in functie de optiunea acestora.
In 1989, raportul dintre numarul mediu de salariati si cel al pensionarilor din sistemul public de pensii era de 2,57 (8 milioane salariati si 3,1 milioane pensionari), iar la sfirsitul anului trecut raportul era de 0,75 (4,6 milioane salariati si 6,2 milioane pensionari). Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO