Bănci și Asigurări

ING: Daca dobanda urca la 10,25%, euro scade la 3,4 lei, dar la iarna vine deprecierea

ING: Daca dobanda urca la 10,25%, euro scade la 3,4 lei, dar la iarna vine deprecierea

Click pentru imaginea marita

23.07.2008, 19:12 43

Daca BNR ar continua sa majoreze dobanda de politica monetara ridicand-o la 10,25% pe 31 iulie, leul s-ar putea intari pana la un raport de 3,4 lei pentru un euro in lunile urmatoare, iar daca banca centrala nu ar proteja acest prag - asa cum ar fi asteptat - aprecierea ar putea deveni si mai agresiva, estimeaza analistii ING Bank.
Totusi, scenariul unei noi cresteri de dobanda nu este creditat cu o probabilitate prea mare pe piata, insa in acelasi timp analistii bancilor locale se feresc sa-l excluda din discutie.
"Trebuie sa admitem ca o eventuala decizie a BNR de a ridica dobanda la 10,25% - care nu poate fi scoasa din calcul, desi noi inca vedem nivelul de 10% ca un varf al cresterilor - ar avea un impact substantial de stimulare a intaririi leului in raport cu euro", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, analist senior al ING Bank Romania.
Si pentru UniCredit scenariul de baza vizeaza mentinerea dobanzii BNR la nivelul de 10%, chiar pana la sfarsitul anului, insa analistii bancii nu exclud continuarea cresterilor de dobanda avand in vedere angajamentul Consiliului de Administratie al BNR de a folosi intregul arsenal de care dispune pentru a contracara presiunile inflationiste care se incapataneaza sa umfle preturile pe piata.
Majorarea de dobanda a acumulat deja trei puncte procentuale din toamna trecuta, insa chiar si asa BNR este cu doar 1,4 puncte procentuale inaintea inflatiei, care s-a situat la 8,6% in iunie.
BNR are cea mai ridicata dobanda din regiune, dar si inflatia este cea mai mare. Execeptie face Turcia, unde inflatia a urcat la peste 10% (10,6% in iunie), iar banca centrala a ridicat dobanda pana la 16,25% pe an.
Catalina Constantinescu, economist senior al ABN Amro Romania, anticipeaza mentinerea unei tendinte descendente a cursului de schimb, vazand posibila o apreciere dincolo de pragul de 3,5 lei pentru un euro.
"Exista o probabilitate ridicata sa vedem in aceasta vara un curs de 3,50 lei pentru un euro si chiar mai jos de atat." Totusi, considera ca daca pragul de 3,50 lei/euro va fi spart, ar putea urma o miscare de recul chiar la peste 3,55 lei/euro, nivelul maxim care ar putea fi atins in urmatoarele luni fiind de 3,65 lei pentru un euro.
Prin prisma nivelului deja ridicat al dobanzii de politica monetara, analistii ING considera ca apetitul pentru leu ar fi cu siguranta stimulat de o noua crestere pana la 10,25%, in conditiile in care diferentialul de dobanda fata de zona euro - unde dobanda este la 4,25% pe an - ar creste si mai mult.
Pe de alta parte, ING anticipeaza aparitia unor presiuni de depreciere a leului in ultimul trimestru al anului, cand deteriorarea deficitului extern ar urma sa devina evidenta din cauza unei cresteri a cererii interne de doua ori mai rapida decat cresterea PIB.
"Daca deficitul bugetar trece de 3% din PIB - ceea ce ar atrage si o scadere de rating (n.r. - adica iesirea din categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii) - leul ar putea suferi chiar mai mult, la fel ca si bursa. De asemenea, o astfel de situatie ar putea forta BNR sa ridice dobanda chiar mai mult decat estimam in prezent", apreciaza Chidesciuc.
ABN Amro prognozeaza un curs de 3,55 lei/euro la sfarsitul anului, insa noteaza ca exista riscul unei cresteri a deficitului extern in a doua jumatate a anului din cauza incetinirii economiilor din zona euro, ceea ce poate antrena slabirea exporturilor si declinul substantial al sumelor trimise de romanii care muncesc acolo.
UniCredit vede euro mai sus la sfarsitul anului, la 3,60 lei pentru un euro, in conditiile in care anticipeaza riscuri de crestere a deficitului bugetar pana la 2,9% din PIB fata de tinta oficiala de 2,3%, precum si a deficitului de cont curent pana la 14,2% din PIB fata de 14% in 2007 din cauza unei posibile deteriorari a mediului extern care poate antrena incetinirea abrupta a intrarilor de capital strain si cresterea puternica a costului refinantarii datoriei externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO