Bănci și Asigurări

Intarirea dolarului pe pietele externe este resimtita de leu. Euro scade usor si la Bucuresti

17.05.2005, 19:15 50

Aprecierea dolarului pe pietele internationale s-a reflectat, prin intermediul cursului leu/euro, care a fost stabil in ultimele saptamani, si pe piata interna. Astfel, dolarul a inregistrat aprecieri fata de leu timp de sase zile consecutive, depasind pragul de 28.000 de lei si indreptandu-se de acum spre cel de 29.000 de lei.

Ramane de vazut in ce masura banca centrala va permite o intarire a dolarului spre 29.000 de lei, in conditiile in care moneda americana nu mai este reflectata, de la inceputul anului, in cosul valutar implicit. Cu toate acestea, o serie de importuri sunt platite in dolari, iar o apreciere a monedei americane ar alimenta cresterea inflatiei.

"Oficial, ponderea dolarului in cosul valutar este zero. Intr-un cos informal, aceasta ar trebui sa fie destul de mica. Astfel, aprecierea dolarului fata de euro ar trebui sa fie ceva mai mare pentru a determina o reactie sensibila a BNR. La o variatie de 10% a cursului euro/dolar, variatia cotatiei leu/euro ar tebui sa fie de aproximativ 1%. Dupa ultimele evolutii ale dolarului, BNR ar putea sa agreeze o scadere de aproximativ 100 de lei a cursului leu/euro. Exista astfel premisele pentru scaderea cursului spre 36.000 de lei pentru un euro, sau chiar usor sub acest prag", a apreciat dealerul unei banci.

Parerile sunt insa impartite pe piata, unii jucatori considerand ca dolarul se va intari fata de leu.

"Ultima saptamana a fost una benefica pentru dolar, care a reusit sa castige mai bine de 3 centi in fata euro. Acest fapt este urmare a cifrelor foarte bune aparute cu forta de munca, vanzarile cu amanuntul si deficitul comercial care a scazut considerabil in ultima perioada. Sentimentul general este acela ca pe termen scurt si mediu aprecierea dolarului fata de euro va continua. Raportul dolar-leu este de asemenea afectat de miscarile de pe piata internationala si, in ideea in care cursul leu/euro va ramane undeva in jurul valorii actuale, este posibil ca leul sa mai piarda teren in fata dolarului", a apreciat un alt dealer.

Dolarul a inregistrat in ultimele trei saptamani cresteri constante fata de euro, astfel incat a ajuns la cea mai mare apreciere fata de moneda europeana din ultimele sapte luni. Pe pietele internationale cotatiile au coborat ieri pana la 1,2560 dolari pentru un euro, cel mai scazut nivel din octombrie 2004. Analistii spun ca dolarul ar putea sa se intareasca pana la un curs de 1,25 dolari pentru un euro pana la sfarsitul acestei saptamani, iar aprecierea sa nu se va opri aici.

Aceasta in conditiile in care mai multi indicatori economici arata o crestere solida a economiei americane.

Analistii de pe pietele internationale prognozeaza, de asemenea, intarirea dolarului.

"Statele Unite inregistreaza o crestere mai rapida decat oriunde in lume. Dolarul se va intari", spune Callum Henderson, seful diviziei de strategie valutara la Standard Chartered Plc, citat de Bloomberg. El previzioneaza o apreciere a monedei americane pana la 1,25 dolari pentru un euro pe parcursul acestei saptamani.

"Am vazut date foarte incurajatoare despre economia americana. Dolarul poate sa continue sa se aprecieze", considera si Paul Robson, un analist financiar la Royal Bank of Scotland, citat de Bloomberg.

Exista insa si unele pareri care prevad un ritm mai lent de intarire a dolarului.

"Unii investitori au vandut dolari pentru euro dupa ce moneda americana nu a reusit sa se aprecieze peste suportul de 1,2560 dolari pentru un euro, cel mai scazut nivel din 21 octombire anul trecut. Se pare ca dolarul nu are inca forta necesara pentru a depasi acest suport. Datele pozitive privind SUA si pesimismul privind zona euro au fost deja reflectate in pret", spune Neil Jones, director de operatiuni de piata la BNP Paribas.



Leul, mai puternic la inceput de saptamana

Euro a inceput saptamana cu o depreciere usoara, fiind evaluat de BNR la 36.130 de lei, cu 57 de lei mai putin decat la cotatia anterioara. Slabirea euro a avut loc pe fondul unei piete putin lichide, in conditiile in care interesul de cumparare de valuta a disparut.

Dolarul a inregistrat, de asemenea, o depreciere usoara, cursul coborand cu trei lei, pana la 28.628 de lei pentru un dolar, evolutia sa fiind alimentata de evolutia cotatiilor pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.120/ 36.170 de lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii de vineri. La inceputul zilei jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand usor pana la o maxima de 36.145/36.195 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut in piata vanzatorii, euro depreciindu-se treptat pana la o minima a zilei de 36.080/36.130 de lei pentru un euro, nivel la care piata s-a inchis.

"Euro s-a depreciat in conditiile in care interesul de cumparare a disparut, insa pentru zilele urmatoare nu ma astept la variatii importante de curs. Volumele tranzactionate au fost reduse, in conditiile in care piata a fost foarte linistita", a comentat un dealer.

Volumul cumpararilor de la clienti a urcat vineri pana la 140 de milioane de euro, piata inregistrand un excedent de valuta de 10 milioane de euro. In ultima saptamana piata a inregistrat un excedent mediu zilnic de un milion de euro. Volumul operatiunilor interbancare a crescut, de asemenea, pana la 175 de milioane de euro, sensibil peste media ultimelor zile. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 316 milioane de euro.

Pe piata de la Sibiu euro a fost cotat pentru scadenta iunie la 36.135 de lei. Contractele futures leu/euro cu scadenta la sfarsitul lui iunie au fost tranzactionate in cotatii de 36.135-36.199 de lei pentru un euro.

Pe pietele internationale cursul dolar/ euro a coborat ieri pana la 1,26 dolari pentru un euro, in conditiile in care investitorii sunt optimisti in privinta evolutiei economiei americane.

Banca Nationala a intervenit ieri pe piata monetara, pentru a doua zi consecutiv, atragand depozite pe o luna in valoare de 17.885 de miliarde de lei (peste 495 de milioane de euro), la o dobanda de 8% pe an. La licitatia de vineri BNR a atras depozite in valoare de 19.000 de miliarde de lei (525 de milioane de euro). La sfarsitul saptamanii trecute ajunsese la scadenta o emisiune de certificate de depozit in valoare de 25.000 de miliarde de lei, piata fiind supralichida. Dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 6,5% si 8,25% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO