Bănci și Asigurări

Interes ridicat pentru certificatele pe 6 luni

Autor: Liviu Chiru

14.03.2011, 23:50 21

Trezoreria a reuşit ieri să vândă integral o emisiune decertificate cu maturitatea de şase luni în valoare de un miliard delei (239 mil. euro), în condiţiile în care a acceptat să plăteascăun randament maxim de 6,85% pe an.

Titlurile au fostplasate la un randament mediu de 6,82% pe an, în creştere cu 0,27puncte procentuale peste nivelul de la licitaţia din lunafebruarie. Totuşi, randamentul rămâne sub cel plătit la o licitaţieorganizată la începutul lunii decembrie.

Pe piaţa secundară,băncile locale tranzacţionau ieri titluri cu maturităţi similare larandamente de 6,935/6,49% pe an.

Interesulinvestitorilor pentru astfel de titluri a fost ridicat, oferteletotale de cumpărare însumând 2,2 miliarde de lei. În februarie,când Trezoreria planificase o emisiune de 600 mil. lei, ofertele auînsumat doar 885 de milioane de lei.

"Mulţi se aşteaptă caBNR să majoreze dobânzile abia la începutul anului viitor, astfelcă titlurile de stat cu scadenţe scurte rămân atractive", acomentat dealerul unei bănci.

Titlurile suntatractive şi pentru investitorii străini, care pot împrumuta lei pepiaţa monetară la dobânzi de 5% pe an, pe care îi plasează apoi întitluri de stat la randamente mai mari, obţinând astfel un câştigfacil.

Dacă dobânzile crescînsă pe piaţa monetară, astfel de aranjamente nu vor mai funcţiona,iar statul va fi nevoit să accepte randamente mai mari, ori sărestrângă sumele împrumutate. În partea a doua din 2010 Trezoreriaa apelat de altfel la o astfel de tactică, plafonând randamenteleplătite la 7% pe an, chiar cu preţul de a anula mai multe emisiunide titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO