Bănci și Asigurări

Internetul nu a luat inca locul sucursalei bancare

27.11.2002, 00:00 31

Sucursala bancara ramane principala "poarta de legatura" intre banci si clientii lor, canalele de distributie mai moderne ca internet-bankingul sau mobile-bankingul fiind departe inca de a fi primite bine de clienti. Totusi, pe langa sucursala bancara un rol important in promovarea produselor si serviciilor bancare, dar si pentru efectuarea propriu-zisa de tranzactii, il vor avea potrivit sudiilor de piata, automatele bancare sau call-center-urile (linii telefonice) unde clientii pot obtine informatii despre oferta bancilor si pot face operatii bancare.
"In ceea ce priveste canalele de distributie ale unei banci, cred ca principalul va ramane reteaua de sucursale si agentii. Si la nivel international, dupa cativa ani in care s-a crezut ca internetul va inlocui reteaua, piata a reconsiderat rolul unitatilor bancare", crede Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania.
El spune ca al doilea canal de distributie va fi reteaua de ATM-uri care desi ofera un numar redus de operatiuni, mai ales intr-o piata ca Romania, inca bazata pe cash, are un numar mare de utilizatori.
"Call-center-ul nu are inca foarte multi adepti in Romania. Avand insa in vedere experienta operatorilor GSM si propria noastra experienta, de aproape un an, cred ca acesta va deveni din ce in ce mai utilizat, pe masura ce se va pune accent pe calitate", a mai adaugat oficialul Raiffeisen Bank.
Desi gradul de penetrare al computerelor personale este inca redus in Romania, tot mai multe banci vor incepe sa dezvolte internet bankingul, cu atat mai mult cu cat acesta va fuziona in curand, din punct de vedere tehnologic, cu mobile-bankingul.
Tot mai multe banci au mizat in strategia lor pe oferirea de produse de tip internet-banking sau mobile-bankin , dar data fiind cultura bancara inca precara la nivelul marii majoritati a populatiei, lumea prefera sa merga direct la banca, sa vada cu proprii ochi functionarul bancar si sa citeasca ceea ce semneaza. 
Dupa cum arata piata, anul viitor va fi, pe langa anul canalelor de distributie moderne, anul creditelor ipotecare si de consum, al cardurilor si al asigurarilor de viata. In prezent, in sistemul bancar romanesc opereaza 39 de banci, activele bancare totale fiind de peste 10 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO