Bănci și Asigurări

Intesa Sanpaolo a redus dobanzile la creditele in lei cu 5 puncte

18.11.2009, 23:08 49

O reducere de cinci puncte procentuale a dobanzilor la creditelede nevoi personale fara garantii in lei, pana la nivelul de 16%,intr-un interval de patru luni, a fost operata de Intesa SanpaoloBank, filiala unuia dintre cele mai mari grupuri financiare dinItalia, cu ambitii de crestere pe piata locala.

Bancile mici reactioneaza mereu mai rapid la modificarile dedobanda de politica monetara ale Bancii Nationale, fiind maiflexibile si mai agresive in atragerea de noi clienti.

Banca Nationala a redus anul acesta dobanda de politica monetarade la 10,25% la 8%.

Cu toate acestea, rata medie a dobanzilor la creditele noiacordate in lei populatiei a coborat de la 19,07%, nivelul din lunaianuarie, la 17,95%, nivelul din luna august, potrivit ultimuluibuletin lunar publicat de banca centrala.

Bancile au preluat partial reducerea dobanzii de catre BNR, insadiferenta dintre dobanzile din piata si dobanda-cheie ramanesemnificativa, fapt mentionat si de guvernatorul Mugur Isarescu,care le-a cerut public bancherilor recent sa reduca dobanzile.

La creditul Intesa Sanpaolo Bank dobanda de 16% este fixa petoata perioada de creditare, iar dobanda anuala efectiva (careinclude toate costurile aferente creditului, inclusiv comisioanele)este de 18,35%. Valoarea creditului poate fi cuprinsa intre 3.000lei si 30.000 de lei. Venitul minim acceptat de banca pentru acesttip de credit este de 450 de lei, iar gradul maxim de indatorare alsolicitantului urca pana la 63%.

"Dupa scaderea dobanzii pentru a doua oara in ultimele 6 luni,oferta Intesa Sanpaolo Bank pentru creditele de nevoi personaleeste una extrem de competitiva atat ca pricing, cat si din punctulde vedere al procedurilor de acordare efectiva", sustine AlbertoPrestopino, director de retail.

Alte doua banci au anuntat credite mai ieftine, insa a fostvorba de credite ipotecare in euro. UniCredit a coborat dobanda laeuro la creditele noi pentru locuinte la 7,29% pe an, iar AlphaBank a venit cu un credit ipotecar nou, la care dobanda la euroeste in prezent 7,49% pe an. La creditul Alpha Bank in lei, dobandaeste de 14,5% pe an.

Dobanda medie practicata la creditele noi acordate in euro acoborat de la 8,97% la 8,05% in perioada ianuarie-august, potrivitdatelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO