Bănci și Asigurări

Inundatiile au trecut Asirom pe pierdere in al treilea trimestru

16.11.2005, 18:33 17

Compania de asigurari Asirom a inregistrat o pierdere de peste 2,8 mil. euro (aproximativ 9,8 mil. lei) in al treilea trimestru al anului, dupa ce pentru primele sase luni raportase un profit de 540.000 de euro. Astfel, compania a incheiat primele noua luni ale anului cu o pierdere de 2,3 mil. euro (8,5 mil. lei). Comparativ cu primele noua luni ale anului trecut, pierderea s-a redus cu 4% in euro.

"Pierderea a fost cauzata de daunele platite in urma inundatiilor. De asemenea, am primit o cerere de despagubire frauduloasa de un milion de euro pentru o polita de asigurare impotriva incendiului, pentru care a trebuit sa constituim o rezerva", a declarat Boris Schneider, directorul general al companiei.

"Pentru acest an, ne asteptam sa obtinem un rezultat usor peste zero", a mai spus Schneider.

In primele noua luni ale anului, compania a platit pentru politele de asigurari generale daune de aproape 53 de mil. euro (191,6 mil. lei). In prima jumatate a anului Asirom a platit despagubiri de 34 de mil. euro, deci ultimele trei luni au adus un plus de 19 mil. euro la daunele platite de asigurator, mare parte din acestea fiind cauzate de inundatii.

In primele trei trimestre, afacerile Asirom au crescut cu circa 22% in euro, comparativ cu perioada similara a anului 2004, pana la 130 de mil. euro (472 de mil. lei).

Compania a crescut doar pe partea de asigurari generale, subscrierile pe asigurari de viata inregistrand o scadere fata de primele noua luni ale anului trecut. Chiar daca afacerile cu asigurari de viata s-au redus cu 6%, pana la 15,8 mil. euro (peste 57,1 mil. lei), aceasta parte a portofoliului a generat un profit de 635.000 de euro (2,3 mil. lei), aproape de doua ori mai mic decat in primele trei trimestre ale lui 2004.

Pentru politele de asigurari de viata, Asirom a platit in primele noua luni indemnizatii de peste 13,4 mil. euro (48,6 mil. lei).

Subscrierile aferente asigurarilor generale au inregistrat o crestere de 26%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 114,6 mil. euro (peste 414,8 mil. lei). Cea mai mare pondere in portofoliul companiei, de 70%, o au asigurarile auto (RCA si casco).

Pe partea de asigurari generale, Asirom a raportat o pierdere de circa 2,9 mil. euro (aproape 10,5 mil. lei), in scadere cu 19% fata de primele noua luni ale anului trecut. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO