Bănci și Asigurări

Isărescu: Dacă trebuie stimulat ceva în România, aceasta este creşterea productivităţii, a investiţiilor şi crearea de locuri de muncă

Isărescu: Dacă trebuie stimulat ceva în România,...

Autor: Claudia Medrega

09.08.2016, 00:07 750

Tendinţa de încordare a pieţei muncii continuă, iar câştigurile de productivitate rămân net inferioare dinamicii salariale, astfel că este necesară creşterea productivităţii, a investiţiilor şi crearea de locuri de muncă, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Tendinţa de încordare a pieţei muncii continuă. Numai cei care nu trăiesc în această economie nu îşi dau seama de acest lucru.  Iar câştigurile de productivitate rămân net inferioare dinamicii salariale. Dacă este ceva ce trebuie să fie stimulat în România aceasta este creşterea productivităţii, a investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Nu stimularea consumului mai mult decât s-a stimulat“, a declarat Isărescu. Gradul de tensionare a pieţei muncii este calculat ca raport între rata locurilor de muncă vacante şi rata şomajului.

Isărescu a arătat că am trecut deja de la deficit de cerere la excedent de cerere, ceea ce se observă în balanţa comercială. Iar dacă mai stimulăm economia, inclusiv prin scăderea dobânzii sau stimularea creşterii inflaţiei, „nu facem altceva decât să creăm locuri de muncă în exterior, nu în România“.  În perioada 2010-2015 salariul mediu net pe economie a crescut cu 33%, iar creşterea productivităţii muncii a fost de 23%, potrivit datelor statistice de la INS. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO