Bănci și Asigurări

Isărescu explică de le leul s-a apreciat faţă de euro

Isărescu explică de le leul s-a apreciat faţă de euro

Autor: Ovidiu Tempea

06.05.2014, 19:25 241

"JP ne-a inclus pe o listă. A crescut cererea de titluri de stat româneşti. Spre deosebire de Turcia, unde s-au generat anumite ieşiri, în cazul crizei ucrainene, dimpotrivă, cred că rătăcirile capitalurilor care pleacă din Ucraina sau Rusia, unele mai poposesc pe la noi", a spus guvernatorul BNR.

JP Morgan a inclus de la 1 martie 2013 obligaţiunile României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente.

"Includerea României în indicele JP Morgan al obligaţiunilor va atrage un flux mare din partea investitorilor străini, mai ales având în vedere deţinerile reduse de obligaţiuni locale ale non-rezidenţilor", afirma anul trecut Esther Law, analist la Societe Generale în Londra.

Încă de la începutul săptămânii trecute, cursul de schimb a scăzut treptat pe piaţa interbancară, de la 4,45 lei/euro, iar în timpul şedinţei de vineri, 2 mai, a atins cel mai redus nivel din ultimele şase luni, euro fiind tranzacţionat la 4,4310 lei/euro. În aceeaşi zi, cursul de referinţă anunţat de BNR a coborât la 4,4340 lei/euro, cel mai mic nivel din 7 noiembrie 2013.

Isărescu a explicat, marţi, şi de ce banca centrală a amânat o reducere a ratelor la rezervele minime obligatorii în valută, argumentând că în luna mai este un vârf de rambursare externă, în timp ce la lei este nevoie de o creştere mai accelerată a creditării.

"Ne era aproape imposibil ca într-o lună în care aveam de rambursat peste 2 miliarde de euro să mai reducem şi rezervele minime. Şi cu 3 puncte dacă o făceam, erau peste 500 de milioane de euro. Nu dădea bine (...) La lei ne-ar trebui o creştere a creditării aproape dublă ca să vedem absorbirea. Creditul îşi revine, sperăm din toată inima în apropierea dintre bănci şi firme, adică înţelegere reciprocă, nu divorţul care încă se manifestă", a spus şeful băncii centrale.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an, precum şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, a anunţat banca centrală

Banca centrală a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii la 12% pentru pasivele în lei, respectiv 18% pentru valută.

Guvernatorul BNR a arătat că băncile acuză firmele că sunt necapitalizate, nu au un management profesionist, în timp ce managerii companiilor spun că băncile sunt distante, "iau şi pielea" de pe ei.

"Băncile şi-au epuizat alte surse de profit. Tot felul de comisioane sau alte costuri (...) Pricipala sursă de venit a băncilor, cele care vor să facă profit, rămâne creditul, şi nu oricare, că şi la creditul pentru populaţie există o saturare, creditul către firme (...) Această apropiere între bancheri şi întreprinderi mi se pare soluţia pe termen lung pentru băncile din România", a conchis Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO