Bănci și Asigurări

Isărescu: N-am avut curajul să reducem dobânda

Isărescu: N-am avut curajul să reducem dobânda

Autor: Tempea Ovidiu

20.04.2011, 12:25 40

"Poţi să reduci dobânda la 1% când ai inflaţie de 6%? Se poate,dar noi n-am avut curajul s-o facem. Oricum, ieşeam total din ceeace se numeşte ţintirea inflaţiei", a declarat guvernatorul BNRMugur Isărescu, referindu-se la situaţia de dinainte de 2009.

"Acum m-am uitat pe ecrane şi dobânzile se duc sub 2%. Mă întrebchiar de ce se duc sub 2,25%, cât plăteşte BNR (pentru facilitateade depozit - n.r.), şi cursul se apreciază. Cum să rezolvăm aceastăproblemă, unde să ne mai ducem cu dobânzile în jos? Poate mai facemceva inovaţii, pentru că şi aşa la BCE suntem cunoscuţi drept bancacentrală cu cele mai multe inovaţii", a spus Isărescu, laprezentarea studiului elaborat de Lucian Croitoru privind ataculspeculativ din octombrie 2008.

Leul s-a apreciat cu 4,5% faţă de euro de la începutul anului,de la un curs de 4,2848 lei/euro, la finele lunii decembrie 2010 ,la 4,0910 lei/euro, paritatea oficială de marţi. În sesiunea deluni, banca centrală a anunţat un curs de referinţă de 4,0869lei/euro, cel mai redus nivel din martie 2010.

Guvernatorul BNR a arătat că, pentru "a nu permite" apreciereamonedei naţionale, banca centrală ar trebui din nou să cumperevalută, ceea ce ar relua ciclul de lichiditate excesivă şi ar puneo presiune suplimentară pe dobânzile oricum la nivel foartejos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO