Bănci și Asigurări

Leii grei vor intra in vietile noastre cu pasi masurati

22.11.2004, 00:00 19

Punerea in circulatie a leilor grei se va face treptat si in cantitati limitate, incepand cu 1 iulie 2005, anunta Banca Nationala. Astfel, in prima etapa noile insemne monetare vor fi distribuite numai prin ghiseele sistemului bancar.
In a doua etapa, distribuirea leilor denominati se va face si prin intermediul automatelor bancare (ATM), dupa ce acestea vor fi adaptate. Pentru a trece la leii grei, bancile vor trebui sa modifice softul de operare si casetele ATM-urilor. Adaptarea aplicatiilor informatice si calibrarea aparatelor vor insa posibile numai dupa data de 1 iulie 2005, cand noua emisiune va fi pusa in circulatie. Pe langa adaptarea ATM-urilor, bancile vor fi nevoite sa investeasca si in aparatura care sa le permita manipularea monedelor metalice, intrucat aceasta nu mai exista in prezent. De asemea, vor fi necesare si aparate care sa permita schimbul automat al bancnotelor in monede, pentru a se evita aglomerarea ghiseelor bancare. Toate aceste investitii vor afecta profiturile bancilor, insa pana la acest monent nimeni nu a facut un calcul exact. Noua emisiune va perimite insa reducerea costurilor cu depozitarea sI transportul numerarului, datorita cantitatii mai mici de moneda.
Intrucat bancile comerciale vor avea nevoie de timp pentru adaptarea aplicatiilor informatice, BNR ia in considerare declararea a doua zile lucratoare (29 si 30 iunie 2005) ca fiind zile cu program special de decontare - mai scurt.
Bancile vor primi noile insemne monetare incepand din luna iunie, dar le vor pastra in tezaurele proprii pana la 1 iulie 2005.
Potrivit programului BNR, preturile bunurilor si serviciilor vor fi afisate atat in moneda noua cat si in cea veche din martie 2005 pana la sfarsitul lunii iunie 2006. Aceasta va face necesara adaptarea aparatelor electronie de marcat, actiune dificila din punct de vedere tehnic si costisitoare. Actiunea nu va implica insa schimbarea aparatelor, ci doar adaptarea lor (in special a softului).
Afisarea duala a preturilor se va face la locul de expunere a bunurilor, respectiv de prestare a serviciilor. In perioada 1 martie - 30 iunie 2005, facturile emise de furnizorii de utilitati se vor intocmi atat in lei vechi, cat si in lei noi. In primul semestru al anului viitor, evidenta contabila se va conduce in moneda veche. Astfel, raportarea contabila pentru prima jumatate a lui 2005 (pana la 30 iunie) se va face in lei vechi. Soldurile cuprinse in balantele de verificare ale agentilor economici vor fi transformate in lei noi la 30 iunie 2005. Incepand cu 1 iulie 2005, toate evidentele agentilor economici vor fi conduse numai in lei noi.
Pe perioada de afisare duala a preturilor, agentii economici care sunt obligati sa utilizeze aparate electronice de marcat vor elibera clientilor bonuri fiscale si, la cerere, factura in lei noi, indiferent daca plata se efectueaza cu moneda veche sau cu moneda noua.
Pentru semestrul al doilea al anului viitor, registrul de casa si monetarul se vor intocmi separat pentru moneda veche si cea noua.
Soldurile conturilor deschise de institutiile de credit si Trezoreria statului la banca centrala (conturile LORO) vor fi convertite in lei noi la 30 iunie 2005. Din ziua urmatoare, evideta acestor conturi se va conduce in lei noi.
BNR planuieste de asemenea si modificarea codului international al monedei romanesti. Astfel, leul greu va avea codul RON (Romanian New Leu), fata de ROL (Romanian Leu) in prezent. Bacherii au avertizat insa ca aceasta schimbare va aduce noi complicatii, intrucat va trebui schimbat si indicativul din coduirile IBAN (in prezent RO).
In opinia bancii centrale, documetele emise inainte de 1 iulie 2005 si aflate in curs de decontare, se vor fi decontat pana la acea data, intrucat ar trebui sa intre in functiune in timpul ramas Sistemul Electronic de Plati (SEP), care va permite derularea operatiunii in timp real. In prezent, decontarea se face inca manual, pe suport de hartie. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO