Bănci și Asigurări

Leonard Orban, consilier prezidenţial: Comisia Europeană a refuzat până acum toate soluţiile pentru capitalizarea CEC

Leonard Orban, consilier prezidenţial: Comisia Europeană a refuzat până acum toate soluţiile pentru capitalizarea CEC

Autor: Iulian Anghel

29.03.2011, 17:23 32

Capitalizarea CEC, bancă de stat, continuă să fie, după ani dezile, subiect de negociere între Bucureşti şi Bruxelles. Până acumsoluţiile propuse de Bucureşti nu au fost în conformitate cureglementările UE privind ajutorul de stat, dar se poartă, încontinuare, discuţii spune consilierul prezidenţial pe problemeeuropene, fostul comisar european, Leonard Orban.

"Dacă statul olandez a putut ajuta ING Bank (cu 10 mld. euro întimpul crizei financiare - n.n.), iar Bruxelles-ul a acceptat,înseamnă că acest lucru s-a făcut în conformitate cu reglementărileeuropene. Soluţiile pe care autorităţile române le-au propus pentrucapitalizarea CEC nu au fost în conformitate cu reglementărileeuropene. Dar se caută încă soluţii pentru capitalizarea CEC, sepoartă discuţii astfel încât această capitalizarea să nu încalcenormele privind ajutorul de stat", spune Orban.

Încă din vremea premierului Călin Popescu-Tăriceanu Guvernulromân încearcă să capitalizeze CEC cu o sumă echivalentă cuaproximativ 150 mil. euro. Bruxellesul a susţinut că acest lucru arechivala cu un ajutor de stat, interzis de reglementările europene,în măsura în care acesta conduce la distorsiuni pe piaţă.

Între soluţiile care au fost examinate pentru capitalizareaprincipalei bănci care a rămas în proprietatea statului se numărăscoaterea pe bursă a unui pachet de acţiuni sau găsirea unuiinvestitor care să vină el cu banii şi nu statul. Bruxelles-ul şi-adat însă acordul pentru capitalizarea profitului băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO