Bănci și Asigurări

Leul a recâştigat peste 4% din pierderea suferită în faţa euro

Leul a recâştigat peste 4% din pierderea suferită în faţa euro

Autor: Razvan Voican

29.08.2012, 00:06 492

Cursul leu/euro a acumulat o scădere de 4,1% faţă de vârful de 4,6481 lei pentru un euro calculat de BNR pe 3 au­gust, în plină criză politică, paritatea revenind spre nivelurile din perioada mai - iunie.
BNR a calculat ieri un curs de 4,4571 lei/euro, leul con­ti­nuând să se aprecieze după ce întărirea de luni fusese explicată in­clusiv pe seama tranzacţiilor mai reduse în condiţiile în care pia­ţa de la Londra fusese închisă.

Cotaţiile de pe piaţa valutară au rămas sub nivelul de 4,46 lei/euro în a doua jumătate a şedinţei de tranzacţionare, în timp ce dobânzile ROBOR de pe piaţa interbancară au cobo­rât uşor cu toate că injecţiile de lichiditate prin operaţiunile repo au rămas plafonate la 4 mld. lei.

Actuala conjunctură sugerează că BNR a reuşit să închidă epi­sodul de depreciere rapidă a leului, readucând cursul la ni­veluri suportabile din punctul de vedere al clienţilor cu credite în valută fără a provoca creşteri persistente ale dobânzilor la lei.

Unii comentatori continuă să se îndoiască de sustenabilitatea revenirii leului, Raiffeisen de exemplu menţinând o prognoză de curs de 4,60 lei/euro pentru septembrie, respectiv de 4,65 lei/euro pentru decembrie.
Evoluţia dobânzilor la lei are o importanţă crucială pentru Ministerul Finanţelor, care nu-şi poate permite majorări ale costului cu dobânzile care oricum este ridicat. Luna august a fost cea mai slabă din acest an pentru Trezoreria statului, cu trei licitaţii de titluri de stat eşuate din cinci programate, fiind de presupus că în acest context a continuat erodarea rezervei de lichidităţi în valută.

Zilele acestea responsabilii Trezoreriei s-au întâlnit cu bancherii pentru a discuta structura programului de emisiuni din luna septembrie, astfel încât să se ajungă la o armonizare a poziţiilor. De asemenea, în piaţă s-au conturat aşteptări privind lansarea unei emisiuni de eurobonduri pe piaţa externă, o variantă luată în calcul fiind redeschiderea seriei de titluri scadente în 2018, care au fost plasate iniţial în 2008 cu un cupon de 6,5% pe an şi în sumă de 750 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO