Bănci și Asigurări

Leul a recuperat din terenul pierdut săptămâna trecută: cursul a scăzut la 4,48 lei/euro

Leul a recuperat din terenul pierdut săptămâna...

Autor: Ciprian Botea

25.06.2013, 21:08 282

Leul a recuperat ieri aproape tot terenul pierdut în cele trei şedinţe anterioare, iar cursul a coborât spre 4,48 lei/euro, dar riscurile de depreciere se menţin cel puţin pe termen scurt în condiţiile în care intrările de valută pe piaţă s-au prăbuşit odată cu cererea pentru titlurile de stat în lei. BNR a publicat ieri un curs oficial de 4,4870 lei/euro.

„Nu mă aştept la o tendinţă de depreciere a leului pe termen lung, date fiind reducerea deficitelor macroeconomice şi nivelul ridicat al rezervelor valutare. Totuşi, având în vedere mediul extern nefavorabil şi incertitudinile

legate de reaşezarea portofoliilor de investiţii la nivel global cred că volatilitatea cursului de schimb va rămâne ridicată în perioada ur­mătoare“, afirmă Nicolae Covrig, analist în cadrul Raiffeisen Bank.

Cursul a crescut cu aproape aproape cinci procente într-o singură săptă-mână, la începutul lunii iunie, şi a ajuns la 4,55 lei/euro pe fondul unui val de depreciere a monedelor din regiune, generat de fuga străinilor de pe piaţa titlurilor de stat emise de ţările emergente. Euro a revenit săptămâna trecută la 4,45 lei pentru ca ulterior să revină peste pragul de 4,5 lei/euro.

Interesul străinilor pentru titlurile de stat în lei a scăzut brusc, iar investitorii au început să ceară randamente mai mari. Ministerul Fi­nan­ţelor a respins astfel ultimele două licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat. De exemplu, statul intenţiona să vândă ieri 300 mil. lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2023, dar a respins toate ofertele din cauza randamentelor mari cerute de investitori. Cererea s-a ridicat la 360 mil. lei.

Leul înregistrase o tendinţă de apreciere de la începutul anului pe fondul intrărilor de valută în ţară, bani care au fost schimbaţi în lei pentru achiziţii ulterioare de titluri de stat.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 26.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO