Bănci și Asigurări

Leul nou aduce si dobanzi mai mici, dar numai la depozite

05.07.2005, 18:29 11

Bancile au salutat intrarea leului nou pe piata cu reduceri de dobanzi si cu o apreciere usoara de curs.

Trei banci din sistem, ING Bank, Alpha Bank si Banca Tiriac, au anuntat reduceri ale dobanzilor la depozitele clientilor constituite in lei.

ING Bank a operat o reducere cu 0,5 puncte procentuale, pana la 8% pe an, a dobanzii platite la soldul conturilor de economii in lei Cont''Rol. Produsul este destinat clientilor persoane fizice, fiind oferit prin intermediul ING Office-urilor bazate pe conceptul de Self''Bank. Pana in prezent, prin intermediul Self''Bank au fost deschise peste 60.000 de conturi.

Alpha Bank a redus dobanda platita la depozitele in lei cu valori cuprinse intre un sfert de punct procentual si 0,5 puncte procentuale. Reducerile au vizat mai ales dobanzile oferite la depozitele pe termene mai mari, in timp ce la scadenta de o luna ratele au ramas nemodificate.

Dupa aceste ajustari dobanzile oferite de banca variaza intre 7% pe an (la termenul de o luna) si 8,5% pe an (la depozitele pe 12 luni) pentru persoanele fizice.

Clientii persoane juridice primesc dobanzi cuprinse intre 6% pe an (la termenul de o luna) si 7,75% pe an (la termenul de 12 luni).

Banca Tiriac a operat reduceri cu 0,5 - 1 puncte procentuale ale dobanzilor platite. Aceste ajustari au vizat mai ales clientii individuali.

Banca a mentinut de asemenea constanta dobanda la termenul de o luna (la nivelul de 7% pe an), in timp ce la scadentele de 12 luni, ratele au fost micsorate cu un punct procentual, pana la 8,5% pe an. Pentru clientii persoane juridice, dobanzile variaza intre 7% pe an (la scadenta de o luna) si 8% pe an, la termenul de 12 luni.

Prin aceste ajustari bancile isi calibreaza dobanzile in apropierea nivelului de 8% pe an, folosit in prezent de banca centrala pentru sterilizarea sumelor de pe piata monetara. Reducerea ratelor pentru scadentele de un an spre acest nivel lasa sa se inteleaga ca bancile nu se asteapta la majorari de dobanzi in acest interval de timp.

Analistii spun ca in conditiile in care banca centrala remunereaza o dobanda de 8% pe an pentru depozitele atrase pe termen de o luna, ratele platite clientilor trebuie sa oscileze in jurul valorii de 7,5% pe an, pentru a-si putea acoperi costurile financiare. Pe de alta parte, oficialii bancii centrale au sustinut in mod repetat ca actualul nivel are menirea de a stimula bancile comerciale sa plaseze sursele atrase in credite, care asigura randamente mai bune, dupa ce mult timp plasamentele la BNR sau in titluri de stat au fost preferatele bancherilor. Scaderea dobanzilor pana la niveluri care aduc randamente reale apropiate de zero a afectat insa apetitul pentru economisire. In ultimele luni, ritmul de crestere al economiilor populatiei pastrate in lei a scazut spre zero, in timp ce clientii s-au reorientat spre plasamentele in valuta sau spre consum.

In piata pare sa se consolideze nivelul de 8% atat pentru termenele scurte, cat si pentru cele medii si lungi. La titlurile de stat dobanzile oscileaza intre 7,5% si 8% pe an, pentru toate scadentele, de la doi ani la 15 ani. In aceste conditii, spun dealerii, este posibil sa asistam si la o scadere a dobanzilor percepute la creditele acordate clientilor pana spre 10% pe an. Mai multe banci au coborat deja dobanzile active pana la niveluri apropiate de acest prag si chiar sub 10% in unele cazuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO