Bănci și Asigurări

Leul nu are sanse de intarire pana la vara, spun analistii

28.11.2007, 17:43 19

Euro s-a stabilizat deocamdata in jurul nivelului de 3,6 lei, insa analistii vad mai probabila o depreciere a leului in lunile urmatoare decat o recuperare a terenului pierdut de la inceputul toamnei.
Cotatiile s-au echilibrat la niveluri apropiate de 3,6 lei pentru un euro inca de vinerea trecuta, cand dealerii au suspectat o interventie a BNR, care a oprit, cel putin temporar, o miscare rapida de apreciere a euro.
"Ma astept ca euro sa coboare pana la sfarsitul anului sub nivelul actual, in conditiile in care in a doua jumatate a lunii decembrie apar in mod traditional vanzari importante de valuta de la muncitorii care vin din strainatate, dar si din partea companiilor, care au nevoie de lei pentru diferite plati", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Totusi, piata va ramane volatila in perioada urmatoare si nu este exlus ca pana sa se aprecieze la sfarsitul anului, leul sa mai piarda teren pe termen scurt in fata euro, sub influenta contextului international.
Euro a oscilat ieri la Bucuresti intre 3,585 si 3,6050 lei, intr-o sedinta de tranzactionare destul de agitata. BNR a calculat un curs de 3,5865 lei pentru un euro, cu 0,56 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 0,11 bani la cursul oficial, coborand la 2,4147 lei, dupa ce s-a depreciat usor in fata euro pe pietele internationale.
"In prima parte a anului viitor sunt putine sanse de imbunatatire a mediului macroeconomic, astfel ca evolutia leului va depinde in principal de sentimentul regional", mai spune economistul-sef al BCR. Desi pietele din regiune au potential de a ramane atractive pentru investitori pe termen lung, Anghel are asteptari moderate pentru lunile urmatoare, in conditiile in care perpetuarea turbulentelor pe pietele financiare internationale va afecta apetitul investitorilor.
Analistii Raiffeisen Bank vad o crestere a cursului pana la un varf de 3,65 lei pentru un euro in martie viitor, de la niveluri de 3,6 lei/euro in decembrie. Abia in toamna viitoare euro ar urma sa coboare spre 3,55 lei.
Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii vede o probabilitate ridicata de depreciere a cursului in lunile viitoare.
"In 2008, media cursului de schimb va fi probabil cu 4%-5% peste media din 2007. Cursul ar putea ramane in zona 3,45-3,65 lei pentru un euro in prima jumatate a anului, iar aprecierea leului este posibil sa se reia in a doua jumatate a anului. In cazul unei deprecieri excesive, mai mult ca sigur ca banca centrala va limita aceasta depreciere prin politici de dobanda, dupa cum arata si experienta statelor din zona", comenteaza Radu Craciun. De altfel, el considera ca noi cresteri ale dobanzii de politica monetara sunt inevitabile, variatia putand fi intre 0,5 si un punct procentual, sau chiar mai mare, in cazul unei deprecieri excesive a leului.
Media cursului pe ultimele 12 luni este inca in scadere, in pofida trendului de depreciere din ultimele 3-4 luni, subliniaza Craciun. "Cursul nu sprijina inca o corectie pe termen lung a deficitului extern. Pentru aceasta, va trebui ca euro sa stea sus inca 8-10 luni, abia apoi vom vedea o corectare a dezechilibrelor acumulate in economie", considera el.
Si Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank vede presiuni de depreciere a leului in continuare, singura sansa de inversare a acestei tendinte fiind o majorare a dobanzii de politica monetara, in cadrul unei sedinte extraordinare.
"Presupusa interventie de vineri putea sa reduca din potentialul de depreciere a leului, dar nu putea sa determine o schimbare de trend. Totusi, in ultimele zile, vedem incercari de apreciere a leului, lucru care nu se explica in contextul international", subliniaza Ciotau. Desi cresterea puternica a cursului din utlima perioada poate parea o oportunitate buna de vanzare, sentimentul investitorilor pentru leu ramane negativ, afirma ea.
In alta ordine de idei, Ciotau considera ca si perspectiva unei cresteri puternice a inflatiei in primavara justifica o crestere a intaririi a politicii monetare inaintea sedintei ordinare a Consiliului de Administratie al BNR, programata pentru 7 ianuarie. Intr-un asemenea scenariu, cursul ar putea sa coboare spre 3,5-3,55 lei/euro, in functie de contextul international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO