Bănci și Asigurări

Leul ramane dependent de sentimentul regional si risca noi deprecieri

Leul ramane dependent de sentimentul regional si risca noi deprecieri
01.05.2008, 20:09 16

Euro ar putea sa inregistreze noi aprecieri in fata leului, continuand astfel miscarea inceputa inca de saptamana trecuta.
Dealerii asteptau ieri dupa-amiaza publicarea datelor privind evolutia economiei americane in primul trimestru si decizia Fed (Banca Centrala a Statelor Unite) privind dobanda la dolar, care pot sa influenteze semnificativ sentimentul marilor jucatori internationali.
Pe piata locala euro a urcat ieri pana la un maxim de 3,7 lei, insa ulterior piata s-a echilibrat, iar cotatiile au coborat usor.
"In continuare riscurile raman in sensul de crestere a cotatiilor, insa evolutia depinde mult de datele din economia americana", a comentat Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank. Euro a inceput sa urce la Bucuresti inca de saptamana trecuta, inversand astfel o tendinta de depreciere rapida. In prima jumatate a lunii aprilie, leul castigase circa 4% in fata euro, cotatiile coborand de la 3,72 la 3,55 lei/euro, pe fondul unui sentiment regional favorabil.
Ordinele de marcare a profitului initiate de jucatorii straini au inversat insa aceasta tendinta, iar crestere cotatiilor a antrenat si declansarea unor ordine presetate, pentru inchiderea pozitiilor pe leu.
Majoritatea monedelor de pe pietele emergente din regiune au intrat in ultimele zile sub presiune. Leul a inregistrat insa deprecieri mai puternice, in conditiile in care lichiditatea pietei de la Bucuresti a fost redusa, majoritatea jucatorilor fiind in vacanta pentru Sarbatorile de Pasti.
"Piata este destul de haotica, cotatiile inregistreaza variatii importante pe fondul tranzactionarii unor volume reduse", mai spune Dascalu.
Euro a urcat cu 2%, de la 3,63 lei marti dimineata, pana la un maxim de 3,7 lei, ieri la pranz. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri piata s-a echilibrat, pe fondul reducerii cererii de valuta. Astfel, cotatiile au coborat spre 3,68 lei pentru un euro. Dealerii spun ca s-au tranzactionat volume importante la 3,6950 lei, unde au existat interese importante atat de cumparare, cat si de vanzare de valuta. Scaderea cotatiilor s-a oprit la 3,6750 lei/euro, unde au aparut din nou ordine importante de cumparare de valuta, aparent din partea unui jucator strain.
Nici dobanzile ridicate de piata monetara, de 11%-12% pe an pentru plasamentele pe termen foarte scurt, nu au reusit sa alimenteze o intarire a leului.
La inceputul saptamanii viitoare BNR are programata o sedinta pe probleme de politica monetara, in cadrul careia va decide asupra dobanzii cheie la leu.
Din toamna trecuta si pana in martie, BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 2,5 puncte procentuale, ducand-o la 9,5%, in incercarea de a tempera revenirea inflatiei. In martie, inflatia anualizata a urcat pana la 8,6%, iar proiectiile bancii centrale arata ca va ramane pe acest palier pe parcursul trimestrului al doilea.
"Ne asteptam ca BNR sa mentina dobanda la nivelul de 9,5% pe an, dar o crestere cu un sfert sau chiar jumatate de punct procentual nu poate fi exclusa", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank.
El considera ca banca centrala ar putea sa opteze pentru pastrarea dobanzii la nivelul actual, in paralel cu mentinerea unui discurs puternic, avand in vedere intarirea semnificativa a conditiilor monetare din ultimele luni. Aceasta combinatie ar putea fi suficienta, avand in vedere ca in partea a doua a anului este anticipata o scadere a inflatiei.
Analistii Raiffeisen Bank vad euro stabilizandu-se la niveluri de 3,65 lei pana in iunie. Abia spre sfarsitul anului leul ar trebui sa castige teren semnificativ, cursul urmand sa coboare la 3,5 lei pentru un euro. Pe termen scurt, leul ramane insa foarte expus fata de sentimentul regional, in conditiile in care fundamentele economice sunt slabe.
De altfel, majoritatea analistilor locali considera ca BNR a operat in martie ultima majorare a dobanzii de anul acesta, in timp ce analisitii straini sustin ca este nevoie in continuare de intarirea politicii monetare.
O mentinere a dobanzii ar putea astfel sa fie interpretata ca un semnal negativ de catre jucatorii straini, ceea ce ar duce la aparitia unor noi presiuni de depreciere a leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO