Bănci și Asigurări

Leul s-a întărit uşor vineri dimineaţă, după ce S&P a upgradat România în categoria "investment grade"

Leul s-a întărit uşor vineri dimineaţă, după ce S&P...

Autor: Vlad Popescu

16.05.2014, 10:31 597

Cursul a început ziua la 4,4350 lei/euro, nivel care reprezintă şi maximul dimineţii, după care a coborât spre cotaţiile de la sfârşitul zilei de joi.

La ora 10:15, euro era cotat la 4,4280 - 4,4315 lei, iar cel mai redus curs la care s-a tranzacţionat vineri dimineaţă a fost de 4,4290 lei/euro.

În regiune, forintul unguresc şi zlotul polonez au înregistrat vineri dimineaţă aprecieri modeste în raport cu euro.

Standard & Poor's (S&P) a îmbunătăţit, vineri, ratingul guvernului României cu o treaptă, la "BBB-", în categoria "investment grade", recomandată pentru investiţii pe termen lung, cu perspectivă stabilă. S&P era singura dintre cele trei mari agenţii de rating care încă evalua România în categoria "junk", a investiţiilor speculative, nerecomandată investitorilor pe termen lung.

Joi, cursul de schimb a încheiat şedinţa pe piaţa interbancară la 4,43 lei/euro, în coborâre uşoară, cu circa 1 ban, faţă de cotaţiile de miercuri.

Cursul de referinţă publicat de BNR a scăzut uşor joi, cu 0,66 bani, respectiv 0,15%, la 4,4349 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat joi o rată de referinţă de 3,2468 lei/euro, în urcare cu 0,81 bani, respectiv 0,25%.

Cursul BNR pentru francul elveţian a coborât cu 1,27 bani, la 3,6289 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi sunt de 0,8% - 1,5% pe an.

Dobânzile continuă să fie sub de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, dar peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO