Bănci și Asigurări

Leumi a preluat Eurom Bank pentru 42 mil. dolari

02.11.2005, 18:23 100

Bank Leumi, a doua banca din Israel, cu active totale mai mari decat intregul sistem bancar romanesc, a finalizat luni seara acordul privind preluarea pachetului majoritar de actiuni al Eurom Bank, una dintre cele mai mici banci romanesti.

Actiunile Eurom, cotate pe RASDAQ, au scazut ieri substantial, pretul platit de Leumi fiind sub asteptarile pietei.

Leumi va plati conform acordului incheiat cu Kolal BV, actionarul majoritar al Eurom, aproape 42 milioane de dolari (35 mil. euro), pentru un pachet de 95% din capitalul Eurom, conform presedintelui bancii, Benesh Avital.

Acordul intre Kolal si Leumi prevede plati suplimentare pe o perioada de cinci ani, in functie de performantele financiare care vor fi inregistrate de banca. Kolal BV este un vehicul financiar inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri de origine israeliana Fredy Robinson.

Bank Leumi administreaza active totale in valoare de 55 miliarde de dolari (45 miliarde de euro) si este cotata la Bursa din Tel Aviv, pachetul majoritar de actiuni fiind dispersat intre investitorii de pe Bursa. Statul israelian detine un pachet minoritar de actiuni pe care intentioneaza insa sa il vanda.

Eurom Bank are o cota de piata de 0,5% din activele sistemului bancar romanesc, iar noul actionar majoritar al bancii vrea sa majoreze cota de cel putin cinci ori in urmatorii ani, inclusiv prin investitii noi.

"Nu am venit aici ca sa traim dintr-o cota de piata de 0,5%. Nu vreau sa lansez cifre acum, dar probabil ca vom avea ca obiectiv o cota de cel putin cinci ori mai mare", a declarat Daniel Tsiddon, directorul de strategie si dezvoltare internationala al Leumi. Banca israeliana mai detine filiale in mai multe tari, printre care Marea Britanie si Elvetia. Tsiddon a mai precizat ca deocamdata nu s-a luat nici o decizie privind schimbarea managementului sau a numelui bancii.

"Pe piata nu este loc de banci mici, ci de banci care au in spate banci puternice", a declarat directorul Leumi.

"Dupa patru ani de la preluarea pachetului majoritar, cand Eurom Bank era intr-o situatie foarte dificila, am reusit sa o aducem pe linia de plutire si sa avem o situatie financiara pozitiva. Banca a ajuns la o faza de maturitate si, prin intrarea bancii Leumi in actionariat, Eurom Bank va intra intr-o alta etapa de dezvoltare", a declarat omul de afaceri Fredy Robinson.

Conform informatiilor existente pe piata, la negocieri a mai participat si cea mai mare banca israeliana, Hapo''alim, dar discutiile s-au incheiat fara succes. In procesul de negociere cu Leumi, Kolal a acceptat sa preia in portofoliul propriu o serie de credite acordate de Eurom si care erau susceptibile de a avea probleme la rambursare. Blocul National Sindical, cel mai important actionar minoritar al bancii, cu o detinere de aproape 4%, a decis sa nu participe la tranzactie si va ramane in continuare actionar al bancii. Bank Leumi intentioneaza sa delisteze Eurom de la Bursa Electronica RASDAQ, urmand sa lanseze o oferta publica de preluare pentru delistarea bancii.

Actiunile Eurom, cotate la Bursa Electronica RASDAQ, au pierdut ieri aproape 12% din valoare, fiind cotate la inchidere la 0,5 lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 54 milioane de euro.

La finele lunii iunie, Eurom Bank a consemnat un profit net de circa 200.000 de euro, iar activele depaseau 135 milioane de euro, cu 22% mai mult fata de finele anului 2004. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO