Bănci și Asigurări

Leumi: Dupa restructurare mergem pe crestere organica

Leumi: Dupa restructurare mergem pe crestere organica

Zalman Segal, 71 de ani, se va retrage din functie dupa ce timp de doi ani a coordonat reorganizarea Bank Leumi

31.07.2008, 18:44 23

Israelienii de la Leumi au avut nevoie de aproape doi ani pentru a aduce fosta Eurom Bank, pe care au preluat-o in august 2006, de la "marginea prapastiei" la profit.
"Banca era pe marginea prapastiei la momentul preluarii. Cand am venit aici, am gasit oameni valorosi care deja isi cautau alt loc de munca", a spus intr-un interviu acordat ZF Zalman Segal, presedintele Consiliului de Administratie al Bank Leumi Romania.
Dupa primele sase luni, Bank Leumi a anuntat un profit de 5 milioane de lei (1,3 milioane de euro), fata de o pierdere de aproape 2 milioane de lei, in semestrul intai din 2007. Activele bancii au urcat la 1,1 miliarde de lei (ceva mai mult de 302 milioane de euro).
Segal, 71 de ani, se va retrage din functie dupa ce timp de doi ani a coordonat reorganizarea bancii, aceasta fiind intelegerea initiala cu conducerea grupului. Locul sau va fi preluat de Daniel Tsiddon, membru in Comitetul Executiv al grupului Leumi, dar si in Consiliul de Administratie al Bank Leumi Romania. El va avea insa un mandat limitat, urmand sa fie selectat un alt presedinte.
"Vrem sa ajunge la un profit logic in 2009-2010. Este important ca am trecut pe profit, in conditiile in care am constituit provizioane mari", a spus Segal, fara sa indice o tinta de castig.
Israelienii au constituit provizioane pentru riscurile de credit, dar si riscuri generale de 27,8 milioane de lei (7,6 milioane de euro) la sfarsitul lui iunie, reprezentand circa 3,5% din portofoliul de credite. Provizioanele sunt acum de circa zece ori mai mari decat la preluarea bancii. "Este o proportie foarte buna. Nu avem probleme cu creditele, dar am vrut sa fim precauti, pentru ca suntem intr-o perioada tulbure." Segal, care a condus operatiunile Bank Leumi in Statele Unite ale Americii intre 1989 si 2005, crede ca probleme de pe pietele financiare internationale vor ajunge sa incetineasca dezvoltarea sistemului bancar local, in conditiile in care jucatorii internationali vor fi mult mai prudenti.
In ceea ce priveste Bank Leumi Romania, el spune ca accentul va fi pus in continuare pe dezvoltare organica. Segmentele tintite sunt corporatiile, intreprinderile mici si clientii individuali cu venituri mari. Totodata, banca se bazeaza si pe relatiile cu comunitatea israeliana de afaceri. In prezent, Leumi are in portofoliu 30.000 de clienti, dintre care 6.000 sunt companii si firme de mici dimensiuni. Totusi, grosul afacerilor este generat de clientii corporativi.
In prezent banca are 38 de unitati, iar reteaua va fi extinsa la 41 de locatii, ajungandu-se astfel la o acoperire nationala. Grupul Leumi, unul dintre cei mai mari jucatori din sistemul financiar din Israel, a platit in 2006 circa 46 de milioane de dolari, pentru a prelua 99% din actiunile fostei Eurom Bank.
"Am vrut sa intram in Romania si am cautat o platforma cu prezenta teritoriala. Am luat in considerare situatia bancii la acel moment, care a fost reflectata in pretul platit", spune Segal. Peste doua saptamani urmeaza sa devina operationala o sucursala a Bank Leumi Romania la Sofia. Intr-o prima faza, sucursala va servi clientii grupului care au operatiuni in Bulgaria.
"Romania poate deveni un centru pentru alte operatiuni in Blocul Rasaritean. Exista interes si pentru alte tari, insa la acest moment nu este nimic concret."
Bank Leumi avea la sfarsitul lui iunie credite in sold de 765 de milioane de lei (210 mil. euro), cu 83% peste nivelul din iunie 2007.
Depozitele totalizau 698 de milioane de lei (aproape 192 de milioane de euro), in scadere usoara fata de decembrie trecut.
"Cred ca in scurt timp banca ar putea sa ajunga la afaceri de un miliard de dolari", afirma Segal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO