Bănci și Asigurări

Libra Bank a fost in sfarsit vanduta

28.05.2003, 00:00 287

Libra Bank are de la inceputul acestei saptamani un nou actionar semnificativ, dupa ce grupul format din Electroaparataj, Romarta si Romportmet - au primit avizul de la Banca Nationala a Romaniei pentru aceasta tranzactie.
"BNR a avizat luni preluarea pachetului majoritar de actiuni a Libra Bank de catre un grup format din trei firme. Electroparataj va prelua un pachet de 9,5% din actiuni, Romarta Bucuresti - 17,3% si Romportmet - 28,1% din capitalul Libra Bank", a declarat pentru ZF Nicolae Cinteza, directorul directiei supraveghere bancara din BNR.
Cele trei firme sunt controlate de fondul de investitii american Broadhurst, iar discutiile pentru preluarea Libra Bank au inceput acum cateva luni, dupa iesirea din joc a omului de afaceri Ovidiu Tender.
In aprilie 2000, omul de afaceri Viorel Catarama a vandut unui grup de 19 investitori turci si ciprioti pachetul majoritar de actiuni al Libra Bank, de peste 88% din capital, fiecare dintre acestia detinand acum sub 5% din actiuni.
Potrivit primelor informatii, investitorii straini vor vinde intregul pachet detinut la Libra Bank, diferenta de la 54,9% pana la 88% urmand sa fie preluata de mai multe societati care vor detine sub 5% din capitalul bancii.
Actionarii Electroparataj au aprobat participarea companiei cu aproximativ 30 de miliarde lei pentru preluarea unui pachet de actiuni la Libra, in timp ce Romarta a decis sa obtina o pozitie semnificativa in actionariatul bancii printr-o investitie de peste 55 de miliarde lei.Aplicand regula de trei simplã, ar rezulta cã pachetul recent vãndut din Libra ar valora in jur de 175 miliarde de lei, aproximativ 4,5 milioane de euro.
De Libra Bank au mai fost interesate de-a lungul timpului mai multe grupuri strãine sau romanesti, cele mai vehiculate nume si de fapt cu care s-a si ajuns cu negocierile intr-un anumit punct au fost grupul italian de firme IMM Moda Modigliani (actualul actionar al bancii Daewoo) si grupul de firme romanesti Tender condus de omul de afaceri cu acelasi nume. Capitalul Libra Bank este de 273 miliarde lei, iar de la 31 mai 2003 bancile comerciale vor fi nevoite sa detina un capital de cel putin 320 de miliarde lei. Banca ar avea nevoie de o majorare de capital de aproximativ doua milioane de dolari. Structura actionariatului bancii mai cuprinde 23 de persoane fizice romane care detin 6,46% din capitalul social si sapte persoane juridice romane care au o participatie de 4,93%.Banca Romana pentru Relansare Economica - Libra Bank a fost infiintata in 1996 si a devenit operationala la 7 mai 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO