Bănci și Asigurări

Lipsiti de alternative de economisire, romanii sunt prizonierii bancilor

07.02.2003, 00:00 22

De ce continua sa scada dobanzile la depozite bancare atat timp cat practic se ajunge in situatia sa fie aproape real negative, adica sa nu mai depaseasca nici inflatia? Daca intrebi bancherii majoritatea vor explica ca merg in pas cu trendul general de reducere al dobanzilor pe piata interbancara si la titlurile de stat si vor da vina si pe Banca Nationala ca ii obliga sa constituite rezerve minime obligatorii ridicate si costurile cu acestea sunt tot mai mari. Cum rezervele minime obligatorii, acum la un nivel considerat destul de ridicat, se calculeaza ca procent din suma totala a resurselor atrase explicatia ar fi oarecum viabila. Se pierd insa cateva aspecte din vedere.
In primul rand, chiar daca nu pe fata, bancile speculeaza cultura destul de scazuta a populatiei, in special in domeniul investitiilor, si merg pe ideea ca daca tot nu se cunosc, nu exista sau nu se inteleg alte produse de economisire pana la urma, chiar si la dobanzi mai mici, se va veni tot cu banii la banca. De fapt, asupra acestui aspect a atras atentia voalat miercuri si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care spunea inca de la sfarsitul anului trecut ca in opinia bancii centrale dobanzile bancare la lei au atins un nivel sub care nu ar mai fi recomandat sa scada.
"In opinia noastra bancile coboara dobanzile si pentru ca exista posibilitati limitate de economisire. Dezvoltarea pietei de capital sau a unor fonduri mutuale sanatoase ar fi salutate si sprijinite de Banca Nationala", a afirmat Isarescu.
Depozitele bancare raman in continuare, alaturi de plasamentele clasice in valuta, cele mai cautate de cei care vor sa-si investeasca economiile. Investitiile pe piata de capital, in produse bancare sofisticate sau in fondurile mutuale sunt inca pentru multi necunoscute.
In al doilea rand, in urma reducerilor pe care le-au operat la nivelul dobanzilor la credite, vizibile de altfel anul trecut, bancile au cautat totusi sa-si mentina castigurile nete la nivele cat  mai ridicate. Cum nu prea se indura nimeni sa reduca marjele dintre dobanzile active (la credite) si cele pasive(la depozite), solutia s-a gasit: coboram si mai mult dobanzile la depozite. Daca tot exista cerere. Dovada stau si cifrele: de la luna la luna economiile populatiei in sistemul bancar cresc, trend urmat si de depozitele agentilor economici. La sfarsitul lui noiembrie, potrivit ultimelor date oficiale, economiile populatiei in lei au crescut cu aproape 2% pana la 84.000 miliarde de lei, in timp ce depozitele in lei ale agentilor economici au crecut cu 6% pana la 43.000 miliarde de lei. Si depunerile in valuta au mers in aceeasi directie.
Anul trecut bancile au scazut dobanzile la depozite substantial, dar nu acelasi ritm l-a practicat si la credite. Conform ultimelor date disponibile, pe luna noiembrie, diferenta dintre dobanda medie la creditele in lei si cea la depozite se ridica la 15 puncte procentuale, respectiv intre 30,3% si 14,5%.
Pentru anul acesta, cel putin acum, sunt promisiuni ca marjele se vor reduce, pana spre un interval de 5-8 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO