Bănci și Asigurări

Luna mai a adus primele semne de incetinire a castigurilor din sectorul bancar

Luna mai a adus primele semne de incetinire a castigurilor din sectorul bancar

Click pentru imaginea marita

14.07.2008, 16:48 13

Bancile au realizat in primele cinci luni ale anului un profit net de circa 439 milioane de euro, in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa in lei viteza a incetinit la 48% fata de 65% pe perioada ianuarie-aprilie.
Luna mai a adus de altfel o scadere a castigurilor inregistrate de banci in comparatie cu aceeasi luna din 2007: profitul lunar total a fost de circa 71 mil. euro, fata de 81 mil. euro in urma cu un an. Pofitul pe aprilie 2008 fusese aproape dublu fata de cel inregistrat in aprilie 2007.
Cresterea profiturilor in industria bancara a fost de 19,4% in mai fata de aprilie, in timp ce in aprilie majorarea fusese dubla, de 38% fata de martie.
Totusi, in cinci luni bancherii au realizat peste 63% din profitul obtinut in intreg anul trecut, iar pragul anual de un miliard de euro ramane o tinta usor de atins. Cei mai mari opt jucatori, cu cote de piata de peste 5%, raman cel mai bine plasati pentru a-si conserva marjele si a inregistra cresteri substantiale ale profiturilor, inclusiv pe seama unui control strict al costurilor.
Lupta pentru cota de piata a devenit din ce in ce mai costisitoare in conditiile scumpirii resurselor de finantare, atat de pe piata interna cat si de pe cea externa. Totusi, unii jucatori inca au la dispozitie bugete special destinate construirii unor pozitii cat mai solide pe piata care permit asumarea de costuri sporite.
Asa se face ca profitul mediu pe banca ramane foarte modest, de sub 11 milioane de euro in cinci luni, in conditiile in care pe piata opereaza nu mai putin de 42 de jucatori.
Ramane de vazut daca incetinirea castigurilor din luna mai se va transforma intr-o tendinta in lunile urmatoare, mai ales ca bancile au de infruntat o conjunctura din ce in ce mai dificila in perspectiva intrarii in vigoare a unor noi restrictii impuse de BNR pentru creditarea persoanelor fizice.
A incetinit si extinderea retelelor de sucursale si agentii: s-au deschis 393 de unitati in cinci luni, fata de 453 in aceeasi perioada a anului trecut. Practic, in luna mai au intrat in functiune 61 de unitati, adica mai putin de jumatate fata de cele 130 care erau lansate in luna mai 2007. Sistemul bancar numara la sfarsitul lunii mai 5.875 de unitati, cu 1.021 mai multe decat in urma cu un an.
In acelasi timp, bancile au angajat 2.925 de oameni in perioada ianuarie-mai, fata de 2.766 in acelasi interval din 2007, ajungand la un total de 68.582.
Intr-un an, numarul angajatilor din banci a urcat cu 7.726, nivel usor mai mare comparativ cu cresterea inregistrata la nivelul anului 2007. Totusi, tendinta de ameliorare a eficientei a continuat, avand in vedere ca numarul mediu de angajati pe unitate a scazut spre 11, fata de 13 la sfarsitul lui 2006 si 12 in 2007. Marea majoritate a unitatilor nou deschise lucreaza cu pana la 5-6 angajati.
Activele bancare si-au mentinut relativ constanta viteza de crestere, la circa 47% la cinci luni, insumand echivalentul a 75 miliarde de euro. Cu toate acestea, luna mai a adus o incetinire si la acest capitol: fata de aprilie activele au urcat cu numai 0,65%, in timp ce in aprilie cresterea fusese de aproape 2% fata de martie. Ponderea creditelor acordate in totalul activelor a continuat sa urce usor, pana la 63,4%, fata de un nivel de 58,59% inregistrat in urma cu un an. In acelasi timp, devine vizibila o tendinta de deteriorare lenta a calitatii portofoliilor de credite: creditele restante si indoielnice au ajuns sa reprezinte 0,23% din activele bancilor, comparativ cu o pondere de 0,16% in mai 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO