Bănci și Asigurări

Ministerul de Finanţe a aprobat majorarea valorii programului de emisiuni de titluri de stat emise pe pieţe externe de la 41 mld.euro la 46 mld euro. Statul se va împrumuta în 2021 cu 85-87 mld. lei prin titluri de stat emise pe piaţa internă şi cu 7-7,4 mld. euro prin emisiuni de euroobligaţiuni

Ministerul de Finanţe a aprobat majorarea valorii...

Autor: Roxana Rosu

25.03.2021, 18:02 158

Ministerul de Finanţe a aprobat majorarea valorii maxime a programului de emisiuni de titluri de stat, emise pe pieţe externe,  "Medium Term Notes" (Programul MTN), de la 41 miliarde euro, cât prevedea legislaţia actuală, la 46 miliarde euro sau echivalentul în orice valută, pentru a acoperi necesarul de finanţare.

”În forma sa actuală,  Hotărârea Guvernului nr.1264/2010 pentru aprobarea Programului – cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), cu modificările ulterioare, reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 41 miliarde EUR sau echivalent EUR din orice valută. Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în EUR şi USD) în cadrul Programului MTN este în prezent de cca. 36,7 mld. EUR. La momentul prezent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligaţiuni în cadrul Programului este de aprox. 4,3 mld. EUR”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.

Pentru anul 2021 necesarul de finanţare la nivel guvernamental, este determinat de nivelul deficitului bugetului general consolidat (estimat pentru anul 2021 la 7.16% din PIB) şi de refinanţarea datoriei publice.

Finanţarea deficitului bugetar se va realiza relativ echilibrat din surse interne (48%) şi externe (52%), iar refinanţarea datoriei publice se va realiza de pe piaţa pe care s-a contractat iniţial datoria.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, pe piaţa internă se vor emite în 2021 titluri de stat de cca 85-87 mld. lei, iar de pe pieţele externe se estimează că se va atrage un volum de circa 7-7,4 mld. euro, prin emisiuni de euroobligaţiuni în cadrul Programului MTN, inclusiv operaţiuni de preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente, plasamente private, respectiv un volum de circa 1,4 mld. euro reprezentând trageri din împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale.

În contextul implementării planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru perioada aprilie 2021 – aprilie 2022, Ministerul Finanţelor are în vedere emiterea de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 11 mld. euro (echivalent).

De asemenea, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 2,01 mld. USD, echivalentul a 1,69 mld EUR.

”Pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru perioada aprilie 2021 – aprilie 2022 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 4,3 mld. EUR se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 5 mld. euro”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO