Bănci și Asigurări

Moneda unica europeana domina in cadrul finantarilor de mare valoare

Moneda unica europeana domina in cadrul finantarilor de mare valoare

Click pentru imaginea marita

01.03.2007, 17:08 14

Aproape jumatate din creditele de mare valoare sunt denominate in euro, arata datele Centralei Riscurilor Bancare, organismul BNR care colecteaza informatii privind expunerile mai mari de echivalentul a 20.000 de lei (6.000 de euro).
La sfarsitul anului trecut, creditele mari acordate in euro totalizau 15 miliarde de euro (echivalentul a 50,96 miliarde de lei), reprezentand 49,4% din totalul finantarilor.
Pe parcursul lui 2006, soldul creditelor mai mari de 20.000 de lei a urcat cu 57%, pana la 103 miliarde de lei (30,47 miliarde de euro). Aceste expuneri reprezinta 79,9% din totalul creditelor acordate de catre sistemul bancar, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB).
In totalul creditului neguvernamental leul a devenit anul trecut preponderent, 53% din finantari fiind denominate in moneda locala.
Ponderea creditelor in euro a scazut insa pe parcursul anului trecut, in conditiile in care acestea au crescut mai incet decat media. In decembrie, ponderea lor era cu aproape un punct procentual mai mica decat la sfarsitul lui 2005.
Cea mai rapida expansiune au inregistrat-o creditele in lei. Soldul lor a urcat cu 85%, pana la 44,7 miliarde de lei (echivalentul a 13,2 miliarde de euro). Astfel, ponderea creditelor in lei a urcat cu ceva mai mult de sase puncte procentuale, pana la 43%.
Expansiunea creditelor in lei a fost sustinuta de BNR, care a luat o serie de masuri pentru a limita apetitul pentru finantari in valuta. Pe langa majorarea rezervelor minime la valuta, banca centrala a introdus in vara lui 2005 si un plafon pentru aceste finantari, la de trei ori nivelul capitalurilor proprii detinute de o banca. Decizia a creat efecte aproape imediat, soldul creditelor in valuta crescand sensibil mai incet.
Aceasta a fost determinata insa in special de "exportul" acestor credite din bilantul bancilor locale catre entitatile din strainatate ale grupurilor din care fac parte. BNR a renuntat la aceasta masura de la inceputul acestui an, in conditiile in care efectele sale se diminuasera, iar statisticile oficiale erau distorsionate de inregistrarea creditelor in afara. Ramane astfel de vazut daca leul va mai castiga teren si in 2007.
Pierzatorul de anul trecut a fost dolarul. Ponderea sa a coborat la 6,5%, aproape jumatate fata de cat era la sfarsitul lui 2005.
Aceasta dupa ce soldul imprumuturilor in dolari a scazut in 2006 cu peste 20%, ajungand la echivalentul a 6,6 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro). Acesta a fost de altfel al treilea an consecutiv in care soldul imprumuturilor in dolari a scazut. Dolarul a cazut in dizgratie in 2004, cand a crescut cererea pentru finantari in euro.
Anul trecut a crescut si soldul creditelor incluse in categoria "Alte monede", acesta ajungand la echivalentul a 730 de milioane de lei (216 milioane de euro) in decembrie, fata de 95 de milioane de lei, la sfarsitul lui 2005. Ponderea acestei categorii a urcat astfel de la 0,1% la aproape 0,8%. Aceasta in contextul in care in cursul anului trecut mai multe banci au introdus in ofertele pentru clientii individuali alternative de finantare in franci elvetieni sau chiar in yeni japonezi. Aceste monede, "exotice" pentru piata locala, permit afisarea unor dobanzi nominale reduse, pe fondul unor politici monetare lejere adoptate de bancile centrale ale acestor state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO