Bănci și Asigurări

O noua sterilizare completa a BNR apreciaza leul

12.06.2007, 16:49 17

BNR a acceptat ieri din nou sa atraga in intregime surplusul de lei de la bancile comerciale, pentru a doua oara consecutiv.
La licitatia pentru depozite la o luna au participat 10 banci, care au plasat la BNR 1,33 mld. lei (406 mil. euro). Reluarea sterilizarii complete a excesului de lichiditati (aceasta a fost a doua licitatie consecutiva) a alimentat si o apreciere a leului, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute cotatiile urcasera agresiv pe fondul inchiderii unor pozitii ale jucatorilor speculatori. Pe piata monetara, dobanzile pe termen scurt au coborat chiar usor, osciland acum intre 6,75% - 7,25% pe an. Miercuri Trezoreria va organiza o licitatie pentru vanzarea de certificate pe un an in valoare de 100 de milioane de lei. Tot miercuri, BNR ar trebui sa anunte o licitatie pentru certificate de depozit pe trei luni.
In aceste conditii, leul a recuperat ieri tot terenul pierdut in fata euro la sfarsitul saptamanii trecute. Evolutia sa a fost din nou corelata cu cea a monedelor vecine, care au inregistrat de asemenea aprecieri. BNR a calculat un curs de 3,2726 lei pentru un euro, cu 1,24 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,65 bani, coborand la 2,4514 lei. "Leul si-a reluat trendul de apreciere, pe fondul unor vanzari moderate de valuta", a comentat un dealer. Euro era cotat la inceputul zilei la 3,2740/3,2760 lei, cu jumatate de ban sub nivelul de la inchiderea pietei de vinerea trecuta. Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat usor, pe fondul preponderentei ordinelor de vanzare de valuta. Astfel, euro era cotat la sfarsitul zilei la 3,2675/3,2680 lei.
In urma cu o saptamana, cursul se afla la minimul ultimilor patru ani si jumatate, de 3,2560 lei pentru un euro. Dealerii nu exclud noi coborari ale cursului, insa directia pe termen scurt este determinata aproape exclusiv de ordinele jucatorilor speculativi, care isi fundamenteaza deciziile la nivel regional. De altfel, leul nu a reactionat astazi la anuntarea datelor privind adancirea deficitului comercial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO