Bănci și Asigurări

O vara aprinsa pentru fondurile universale de pensii

27.05.2003, 00:00 17

Proiectul de lege privind fondurile universale de pensii administrate privat este in lucru la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si va fi publicat in circa o luna- o luna si jumatate pe site-ul ministerului, pentru dezbateri.
"Proiectul va sta cateva luni pe site, pentru ca necesita foarte multe dezbateri. Este un domeniu foarte nou si sunt necesare puncte de vedere din partea tuturor partilor implicate", a spus Camelia Toma, consilier in cadrul MMSS pe problema pensiilor private.
Dupa dezbateri, proiectul ar urma sa intre in discutia Guvernului si apoi sa fie trimis in Parlament. Toma a evitat sa dea un termen de aplicare a legii, adica de intrare in functiune a acestor fonduri. Avand in vedere complexitatea proiectului, probabil ca 2005 este un termen optimist pentru intrarea in functiune.
Legea fondurilor de pensii publice administrate privat(sau a fondurilor universale de pensii) este asteptata cu mult interes de mari companii de  asigurari de viata si de administrare de active mobiliare din Europa Occidentala sau chiar din Statele Unite.
In aceste fonduri ar urma sa mearga, in mod obligatoriu pentru cei care mai au 20 de ani pana la pensie, o parte din contributia de asigurari sociale (acum de 34% din salariul brut).
"Nu stim exact cum va arata proiectul. Deocamdata facem modelari financiare. Contributia la fondurile universale la inceput va fi mai mica, apoi va creste. In nici o tara care a aplicat aceasta reforma aceasta contributie nu depaseste 8%. Oricum, trebuie tinut cont ca procentul total de contributie la asigurari sociale a scazut si va mai scadea", a explicat Camelia Toma.
Celalalt proiect de lege care va schimba fundamental sistemul de pensii din Romania- al fondurilor de pensii ocupationale- urmeaza sa intre in aceasta saptamana in dezbaterea Guvernului, pentru a putea fi trimis pana la sfarsitul lunii iunie, cand se incheie sesiunea, in Parlament. 
Reforma pensiilor este necesara pentru ca numarul pensionarilor a crescut foarte mult in ultimul de deceniu, astfel incat sistemul actual de pensii- prin care cei activi trebuie sa-i sustina pe cei inactivi, nu mai poate rezista. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO