Bănci și Asigurări

Obligatiuni in lei evaluate in premiera de Standard&Poor's

02.12.2004, 00:00 21



Obligatiuni de stat emise in lei de Ministerul Finantelor si care nu pot fi cumparate direct de persoanele nerezidente in Romania, au inceput sa fie evaluate de agentia internationala de rating Standard&Poor's.



Este vorba in principal de sapte emisiuni de obligatiuni cu dobanda indexata cu indicele preturilor de consum si cu scadenta la cinci ani, lansate in cursul acestui an. S&P a acordat acestor titluri calificativul BBB-, specific plasamentelor cu risc minim pentru investitori si situat cu o treapta peste ratingul de tara care inca se situeaza la nivelul BB+. Agentia coteaza la nivelul "BBB-" datoria Romaniei in lei.



In premiera absoluta, una dintre cele trei mari agentii internationale de rating evalueaza direct titluri emise de statul roman in moneda nationala si destinate exclusiv pietei interne.



Valoarea totala a titlurilor pe cinci ani cu rating S&P depaseste echivalentula 26 milioane de euro. Evaluarile au fost facute in cursul lunii octombrie.



Obligatiunile pe cinci ani cu dobanda indexata la inflatie asigura castiguri foarte bune, desi marja peste rata inflatiei a coborat de la 5 puncte procentuale la 4,48 la nivelul lunii octombrie. La licitatia organizata in luna noiembrie, Finantele au respins toate ofertele, considerand marja deja prea ridicata.



Acordarea ratingului din partea S&P nu poate fi privita decat in perspectiva ultimilor pasi de liberalizare a contului de capital, prin deschiderea accesului strainilor la instrumente de plasament in lei. Primele urmeaza a fi depozitele bancare in moneda nationala, pentru care banca centrala a indicat drept termen limita de liberalizare luna aprilie a anului viitor, cu amendamentul ca operatiunea ar putea fi chiar ceva mai grabita.



In acelasi timp, autoritatile si-au exprimat intentia a amana la maximum deschiderea accesului nerezidentilor la titluri de stat emise in lei, care au un potential mare de atractivitate pentru investitorii straini. De altfel, acestia insista de mai multi ani pe langa Ministerul Finantelor, care a fost coplesit in mai multe randuri cu oferte privind lansarea unor emisiuni de titluri destinate plasamentelor private.



In ultima vreme, a devenit insa binecunoscut faptul ca investitorii straini au gasit modalitati de a plasa bani in titluri destinate pietei locale chiar inainte de liberalizare. Astfel, unele mari banci straine de investitii au infiintat societati cu raspundere limitata dedicate unor asemenea operatiuni. In cursul acestui an, ponderea clientilor nonbancari in plasamentele in titluri de stat emise in lei a atins noi recorduri, in timp ce ponderea bancilor a continuat sa se restranga spre 25%.



Incepand din luna septembrie, Ministerul Finantelor si-a diminuat insa in mod drastic oferta de titluri de stat. In acelasi timp, a renuntat la scadentele scurte de pana la un an inclusiv, mentinand licitatiile pentru titluri la doi, trei si cinci ani.



In noiembrie, Finantele nu au ridicat de pe piata interna decat 1.000 miliarde de lei (aproape 2,5 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO