Bănci și Asigurări

Olandezii de la LeasePlan, controlati de Volkswagen, vin sa administreze flote auto in Romania

Olandezii de la LeasePlan, controlati de Volkswagen, vin sa administreze flote auto in Romania

LeasePlan e nemultumita de numarul foarte mic al companiilor specializate pe asistenta rutiera, studii de piata sau inregistrarea masinilor

24.04.2007, 14:35 38

Compania olandeza LeasePlan Corporation, unul dintre cei mai importanti jucatori europeni in domeniul managementului de flote auto, se pregateste sa intre pe piata romaneasca in cursul acestui an.
"Vom incepe operatiunile in cursul acestui an. Cresterea atractiei de a investi aici a crescut ca urmare a intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. In plus, exista o cerere in crestere a clientilor LeasePlan din alte tari pentru furnizarea de servicii si in Romania", a declarat pentru ZF Rogier Klop, manager de dezvoltare si strategie corporatista in cadrul LeasePlan Corporation.
Detinuta de un consortiu format din constructorul auto Volkswagen Group (50%), fondul de investitii al Emiratului Abu Dhabi numit Mubadala Development Company (25%) si Olayan Group din Arabia Saudita (25%), compania olandeza LeasePlan activeaza in 28 de tari si administreaza 1,26 milioane de vehicule la nivel international.
"Vom intra pe piata prin investitii greenfield deoarece produsele noastre - leasingul operational si managementul flotelor - sunt noi pe piata si nu sunt oportunitati de achizitii pe acest segment", a spus Klop. El a explicat ca avantajele investitiei in Romania sunt reprezentate de potentialul de expansiune a afacerii intr-o piata in dezvoltare puternica in care sunt activi multi investitori internationali.
"Dezavantajele constau in faptul ca riscurile afacerii sunt inca ridicate comparativ cu alte piete europene din cauza cadrului legislativ, a taxelor si a mediului politic, precum si in ceea ce priveste serviciile auxiliare precum existenta unor companii specializate pe asistenta rutiera, studii de piata sau inregistrarea masinilor", a afirmat Klop.
Olandezii de la LeasePlan nu sunt singura companie de leasing atrasa de potentialul de crestere al pietei romanesti in contextul in care leasingul a inregistrat in ultimii trei ani un ritm anual de majorare de peste 45%.
Alte companii puternice la nivel international care au decis sa-si extinda operatiunile in Romania anul trecut sunt KBC Lease, care a cumparat la sfarsitul lui 2007 compania Romstal Leasing intr-o tranzactie de circa 70 milioane de euro, si Fortis Lease, care a intrat pe piata prin preluarea unei firme de leasing de dimensiuni mai mici, Global Finance& Leasing.
Piata leasingului din Romania a inregistrat anul trecut unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din ultimii ani, respectiv 62%, ajungand la 3,26 miliarde de euro, in contextul in care companiile de leasing bancare continua sa detina cea mai mare pondere din piata, 75%.
Unul dintre principalii competitori ai LeasePlan pe piata locala va fi Porsche Mobility, divizia de management de flote a grupului financiar Porsche.
De asemenea, BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, a lansat la sfarsitul lui 2005 propria companie specializata - ALD. La 31 decembrie 2006, ALD avea in administrare 1.551 de vehicule pentru 65 de clienti companii. Externalizarea managementului flotelor auto reprezinta o solutie eficienta pentru companiile cu parcuri auto mari, nu doar din domeniul transporturilor, ci si dintre cele cu acoperirea nationala mare si ai caror angajati circula mult prin tara.
ALD Romania este sustinuta direct de ALD International, divizia de profil a grupului francez Societe Generale. UniCredit, banca ce va ocupa locul patru pe piata incepand din iunie, dupa fuziunea cu HVB Tiriac, este de asemenea interesata de potentialul pietei de management al flotelor auto, intentionand sa infiinteze la randul sau o companie specializata.
In grupul UniCredit functioneaza de mai multi ani una dintre cele mai puternice firme de leasing de pe piata, serviciul de management al flotelor venind practic in completarea serviciilor existente, pentru o mai buna deservire a clientilor si acoperire a nevoilor acestora in sensul fidelizarii.
Deocamdata, nicio institutie financiara nebancara din Uniunea Europeana nu a notificat la Banca Nationala intentia de a oferi in mod direct servicii in Romania, investitorii interesati de potentialul pietei preferand prezenta locala prin investitii de la zero sau achizitii.
Au transmis insa notificari pana in prezent 43 de banci si patru firme emitente de moneda electronica, majoritatea specializate pe procesarea de plati pe Internet. Cea mai recent inregistrata este compania britanica Newcastle Building Society, una dintre cele mai mari firme mutuale de finantari ipotecare din Marea Britanie.
Ca organizatie de tip mutual, Newcastle Building Society sustine ca poate oferi finantari in domeniul imobiliar la costuri mai reduse decat bancile specializate. Compania ofera si produse de asigurare.
Demersul de notificare la BNR ar putea avea loc in contextul interesului foarte mare al britanicilor pentru investirea in proprietati imobiliare in Romania, compania putand sustine financiar in mod direct astfel de tranzactii pe piata autohtona, conform legislatiei europene in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO