Bănci și Asigurări

Olteanu, viceguvernator al BNR: Principala problemă a economiei este că nu mai intră bani

Olteanu, viceguvernator al BNR: Principala problemă a economiei este că nu mai intră bani

Autor: Cristian Hostiuc

16.10.2012, 00:08 2925

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, spune că principala problemă a României este că au secat banii din afară, iar piaţa internă nu are resurse suficiente de economisire pentru a acoperi acest deficit.

"Nu mai intră bani", a afirmat oficialul băncii centrale. Chiar şi în aceste condiţii în care sursele de finanţare pentru economie sunt limitate, FMI a avansat pentru anul viitor o prognoză de creştere economică de 2,5%, peste aşteptările analiştilor. "Datele de la BNR ne arată o creştere pentru anul viitor tot în jurul a 2,5%. Bineînţeles, acest lucru se va realiza dacă nu intervin şocuri externe majore."

Olteanu spune că din punctul de vedere al Băncii Naţionale cursul leu/euro este acum acolo unde ar trebui să fie, iar dacă anticipaţiile inflaţioniste nu se vor materializa, nu va fi nevoie de nicio intervenţie a BNR prin politica monetară. În septembrie, inflaţia a crescut la 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce va face ca BNR să rateze încadrarea în ţinta de inflaţie de maximum 4% pentru acest an.

Viceguvernatorul BNR responsabil cu legislaţia bancară şi, până la revenirea lui Florin Georgescu, şi cu supravegherea, vorbeşte într-un interviu pentru ZF despre câştigurile pe care le-ar obţine România ca parte a Uniunii Bancare Europene. "În acest moment România este o ţară la periferie, cu un anumit grad de risc, iar o uniune bancară va uniformiza percepţiile. Scade marja de risc, iar băncile locale vor putea să se împrumute mai ieftin."

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO