Bănci și Asigurări

Omniasig intra in primavara pe asigurari medicale private

18.12.2002, 00:00 31

Omniasig Asigurari de Viata este pe cale de a infiinta, impreuna cu o companie croata de asigurari, Addenda Osiguranje d.d, prima companie specializata pe asigurari private din Romania. Actionar indirect al croatilor este celebrul guru al Wall Street-ului, Warren Buffet, prin compania sa de asigurari Berkshire Hathaway.
"Estimam ca primele polite de asigurare suplimentara de sanatate vor fi puse in vanzare cel mai devreme la inceputul lunii martie 2003, avand in vedere ca procesul de inregistrare si autorizare al companiei se afla intr-o stare avansata", spune Florentina Vizinteanu, directorul general al Omniasig Asigurari de Viata.
Actionarii noii companii vor fi Omniasig Asigurari de Viata, cu circa 65%,. Addenda Osiguranje d.d cu aproximativ 35% si trei persoane fizice cu participatii nesemnificative.
Actionariatul companiei Addenda Osiguranje este relativ eterogen, 52% din actiuni fiind detinute de investitori institutionali -dintre care cel mai important ca pondere este General Cologne Re, membru al grupului Berkshire Hathaway- restul de 48% fiind in posesia angajatilor firmei. Grupul Berkshire Hathaway este controlat de celebrul guru al investitoriror de pe Wall Street, Warrant Buffet. El este unul din cei mai bogati oameni din lume.
Dar cum au ajuns croatii sa investeasca in Romania? "Proiectul a fost discutat cu unul dintre reasiguratorii nostri GeneralCologneRe, prin care am ajuns la Addenda. Ei detin de mult expertiza pe acest tip de asigurari pe piata croata", a explicat Vizinteanu.
Investitiile estimate in noua firma pentru primul an sunt de circa un milion $.
"Vom vinde produse de asigurare medicala clasice, adica asiguratii nu vor primi direct bani, ci vom deconta clinicilor sau spitalelor cu care vom avea contracte cheltuielile pe care le vor face cu pacientii. O sa lucram cu clinici private dar si spitale de stat, pentru interventii chirurgicale", a explicat Vizinteanu.
Pe piata asigurarilor exista acum asigurari medicale, dar care au alt mecanism: asiguratii primesc bani in cazul producerii evenimentului - imbolnavirea - pe care ii folosesc  pentru plata serviciilor medicale: in clinici private sau pur si simplu pentru "atentii" catre personalul medical.
"Pentru primul an ne propunem crearea unui portofoliu de circa patru mii de asigurati. Costul politelor se va situa intre 4 si 10 USD/luna, in functie de complexitatea produselor vor fi acoperite ajutorul medical de urgenta, un numar de consultatii medicale de specialitate, seturi complete de analiza, mergand pana la decontarea unor servicii hoteliere in cazul spitalizarii", a  mai spus Vizinteanu.
Pe fondul unor servicii publice de sanatate din ce in ce mai proaste, a crescut cererea in ultima perioada pentru asigurari de sanatate.
ING Nederlanden si Sara Merkur au lansat anul acesta un alt tip de asigurari de sanatate, prin care clientul primeste, in caz de imbolnavire sau accident, o suma de bani pe zi de spitalizare si o alta suma in cazul unei interventii chirurgicale.  Pana acum, aceste produse nu erau oferite de sine statator, ci doar drept clauze suplimentare la asigurarile de viata.
O alta companie de asigurari, Interamerican Romania, va lansa asigurari private de sanatate de tip integrat in 2004, cand va fi terminat un spital privat pe care Medisystem il construieste langa Floreasca. Medisystem face parte din acelasi grup de companii ca si Interamerican- grupul Eureko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO