Bănci și Asigurări

Organigrama BCR va mai suferi modificari

11.03.2004, 00:00 943



Finalizarea discutiilor privind preluarea unui pachet de 25% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) de catre BERD si IFC, inclusiv plata celor 222 mil.$, ar putea sa se incheie cel mai tarziu pana la mijlocul lunii aprilie, partile implicate in aceasta tranzactie reusind, dupa mai multe luni de discutii, sa cada de acord asupra tuturor detaliilor.



"Urmatoarea etapa dupa clarificarea discutiilor privind separarea conducerii executive de cea administrativa va fi reasezarea organigramei bancii, dar si o aliniere corespunzatoare a directiilor din cadrul BCR. Referitor la informatiile aparute in presa astazi (n.r.-potrivit carora Florin Georgescu va fi noul presedintele al Consiliului de Supraveghere) din ceea ce stiu la acest moment asa stau lucrurile. Actionarii au stabilit sa separe conducerea executiva de cea administrativa, ultima asigurand de fapt functia de supraveghere a activitatii bancii", a afirmat pentru ZF Nicolae Danila, presedintele BCR.



Noua structura de conducere asupra careia au cazut de acord partile implicate in aceasta tranzactie, respectiv Consiliul de Supraveghere, va prelua atributiile fostului Consiliului de Administratie si va fi condus, cel putin dupa cum stau lucrurile acum, de fostul ministrul de finante Florin Georgescu. Georgescu este in prezent presedintele comisiei de buget-finante din Camera Deputasilor si vicepresedinte al PSD.



"Este una dintre optiunile de conducere, care reprezinta guvernanta corporativa si se aplica pentru toate companiile cu mai multi actionari. Aceasta modalitate de organizare este meritul celor doi actionari, BERD si IFC, insa puteau fi stabilite diferite forme de conducere. Suntem cea mai mare banca din Romania si am dorit sa dam un exemplu ", a mai spus Danila.



Consiliul de Supraveghere va avea sapte membri, din care doi vor fi reprezentantii BERD si IFC. Statul va avea trei reprezentanti, iar doi membri vor fi numiti de societatile de investitii financiare (SIF).



In sarcina Consiliului vor intra responsabilitatile de supraveghere a activitatii bancii, atat in planul auditului, "similar celui realizat de cenzori, dar mult mai avansat", cat si al regulilor de remuneratie si evaluare a conducerii executive.



Nicolae Danila, care cumuleaza in prezent atributiile executive cu cele de administrare, va detine in continuare functia de presedinte executiv al bancii. El va fi ajutat de cinci vicepresedinti, fiecare cu responsabilitati clar stabilite.



Astfel, activitatile bancii vor fi structurate in trezorerie plus participatii si investitii, mari companii(corporate), retail (IMM si populatie), operations (toate directiile suport - economic, back office si contabilitate) si managementul riscurilor. Noua organizare va duce si la o aliniere corespunzatoare a directiilor din cadrul BCR.



"Probabil ca vor avea loc numiri si la nivelul vicepresedintilor. si asta nu atat pentru ca cei actuali nu s-ar putea ocupa in continuare de activitatea bancii ci mai ales pentru ca va mai trebui numit inca un vicepresedinte", mai spune Danila. In acest moment, presedintele BCR este secondat doar de patru vicepresedinti.



Membrii conducerii executive vor avea statut de angajati, ceea ce presupune remunerarea de catre banca si evaluarea performantelor. BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, au semnat, in noiembrie anul trecut, contractul de preluare a 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 de milioane de dolari. Cele doua institutii financiare au cerut, printre altele, o reorganizare a conducerii banci, prin separarea functiilor executive de cele administrative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO