Bănci și Asigurări

OTP aduce de la Budapesta director general pentru RoBank

28.03.2005, 00:00 37


OTP Bank, grupul ungar care a preluat RoBank in vara lui 2004, se pregateste sa aduca de la Budapesta un nou director general pentru filiala sa locala.


Mandatul actualului ocupant al pozitiei, Mustafa Ayan, urmeaza sa se incheie la sfarsitul lunii mai. Pana atunci, OTP intentioneaza sa obtina aprobarile Bancii Nationale pentru instalarea lui Frigyes Harshegyi, un venerabil bancher maghiar, cu o experienta de 31 de ani numai la banca centrala a Ungariei.


Mustafa Ayan ramasese singurul membru al Consiliului de Administratie pastrat din vechea echipa de dinaintea cumpararii RoBank de catre OTP. In semn de apreciere pentru contributia la procesul de achizitie si la desfasurarea primei etape de transformare a bancii, OTP i-a oferit posibilitatea de a lucra in continuare in cadrul diviziei regionale a grupului.


Succesorul sau, Frigyes Harshegyi, are o experienta de peste 20 de ani in pozitii de top management, atat in sectorul privat, cat si in cel de stat. Harshegyi a lucrat timp de 31 de ani in cadrul Bancii Nationale a Ungariei (BNU). In aceasta perioada a ocupat timp de patru ani pozitia de reprezentant la Frankfurt si timp de 7 ani pozitia de vicepresedinte al Bancii. 


Dupa ce a parasit BNU, Harshegyi a detinut timp de 4 ani functia de membru al Consiliului Director si director general adjunct al CEI Bank din Budapesta, in prezent membra a grupului Intesa. Ulterior el a iesit din sistemul bancar, preluand pozitia de director general al ERECO Budapesta, Compania Est-Europeana de Reciclare si Mediu.


Pe langa schimbarile de management inca in curs, OTP a bifat deja unul din proiectele acestui an: mutarea sediului central intr-o noua locatie. OTP Bank, cea mai mare banca din Ungaria, detine 99,99% din actiunile RoBank, restul reprezentand participatii ale altor institutii financiare membre ale OTP Group.


Ungurii inca asteapta aprobarile necesare schimbarii numelui bancii pentru care au platit 47,5  milioane de dolari. De asemenea, inca intarzie concretizarea planurilor de expansiune agresiva a retelei teritoriale.


Strategia de extindere a retelei trebuie sa tina cont si de proiectul participarii la privatizarea CEC, pentru care oficialii OTP au confirmat in mai multe randuri interesul. De asemenea, a fost alocata o suma de circa 100 mil. euro cu destinatie generica de finantare a unei noi achizitii in Romania.


In prezent, RoBank opereaza prin 16 sucursale, in conditiile in care banca se adreseaza in special clientilor companii. OTP intentioneaza sa o transforme insa intr-un jucator puternic pe piata de retail, eventuala preluare a CEC urmand sa o scuteasca de efortul cumpararii de sedii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO