Bănci și Asigurări

OTP Bank tinteste un profit de 70 mil. euro in 2010

OTP Bank tinteste un profit de 70 mil. euro in 2010

Laszlo Diosi are in plan sa construiasca o banca agresiva, dar specializata

10.05.2007, 18:05 21

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar, are in plan sa ajunga la active de 2,89 miliarde de euro pana in 2010, de aproape patru ori mai mari decat la sfarsitul anului trecut.
Tot pana atunci, banca ar trebui sa ajunga sa produca un profit de 70 de milioane de euro, anual, in conditiile in care a incheiat anul trecut cu o pierdere de 10 milioane de euro. Banca ar trebui sa intre pe profit la inceputul anului viitor.
"Mediul bancar romanesc ofera oportunitati mari de crestere. Vrem sa fim un jucator agresiv, dar specializat", a declarat Laszlo Diosi, recent numit director general al OTP Bank Romania.
Astfel, banca se va concentra pe zona de retail, pe clientii cu venituri medii si peste medie, in timp ce pe sectorul companiilor va tinti cu precadere firmele mici si medii sau chiar afacerile micro.
Maghiarii vor sa completeze anul acesta o structura de grup financiar construit in jurul OTP Bank Romania. Inca de anii trecuti a fost achizitionata o companie de asigurari de talie mica pentru a usura intrarea pe aceasta piata. Pana la sfarsitul acestui an, vor deveni operationale o companie de leasing, una de administrare de active (asset management), dar si o companie care va administra fonduri de pensii.
Diosi vede un potential semnificativ de crestere pe zonele de asset management, dar si pe pensii, mai ales ca poate fi utilizata si experienta acumulata de grup pe pietele din vecinatate. De la inceputul anilor 2000, OTP s-a extins agresiv pe pietele din regiune, ajungand in prezent sa aiba subsidiare in Bulgaria, Serbia, Croatia, Muntenegru, Ucraina si Rusia,
OTP Bank a intrat pe piata locala in 2004, prin achizitia RoBank, un jucator de talie mica.
La sfarsitul lui martie, OTP Bank Romania detinea active de 2,54 mld. lei (758 mil. euro), in scadere cu 2%, in lei, comparativ cu sfarsitul anului trecut. Scaderea activelor a fost determinata de "exportarea" catre banca mama a unei parti din portofoliul de credite ipotecare. Mai multe banci locale au apelat la aceasta practica, externalizand portofolii de credite catre actionarii lor straini, sub presiunea cerintelor mari pentru rezerve minime, impuse de BNR. In 2006, OTP reusise sa isi majoreze activele de peste trei ori fata de decembrie 2005.
Creditele pentru nevoi personale acordate de banca au crescut cu 18% in primele trei luni ale anului, pana la 548 mil. lei (163 mil. euro). Soldul imprumuturilor imobiliare inregistreaza o scadere cu 17%, pana la 182 mil. lei (54 mil. euro), in conditiile in care o parte din portofoliu a fost externalizat. Si in cursul anului trecut OTP Bank a operat externalizari ale creditelor imobiliare catre banca mama.
Finantarile acordate clientilor persoane juridice au crescut in primul trimestru cu 19%, pana la 803 mi. lei (239 mil. euro).
Fondurile atrase de la clienti au scazut usor, la 525 mil. lei (156 mil. euro), pe fondul diminuarii depozitelor clientilor companii.
OTP Bank are ca tinta sa ajunga la o cota de piata de 6% pe zona de retail in 2010, adica de trei ori mai mult decat controla anul trecut. Soldul creditelor acordate clientilor individuali ar urma sa ajunga la 2,55 mld. euro pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO