Bănci și Asigurări

OTP: Trecem pe plus in T3 si incheiem anul cu un profit mic

OTP: Trecem pe plus in T3 si incheiem anul cu un profit mic

Laszlo Diosi: Va fi mai greu sa faci profit si vor aparea consolidari in sistem. Noi nu vom fi implicati

22.09.2008, 21:12 24

Maghiarii au intrat pe piata locala in vara anului 2004, prin achizitia unui jucator de mici dimensiuni, RoBank. Banca a inceput sa inregistreze pierderi din 2005, pe fondul costurilor ridicate legate de extinderea teritoriala si dezvoltarea afacerilor.

"Pana la sfarsitul anului vom recupera pierderea din primul semestru si vom incheia cu un profit mic. Este un pas natural, avand in vedere ca veniturile au crescut mai repede decat cheltuielile. Pentru 2009, asteptam un profit mult mai mare", afirma Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.
La sfarsitul saptamanii trecute au aparut in presa centrala informatii potrivit carora grupul OTP ar lua in considerare vanzarea operatiunilor din Romania, in conditiile in care acestea nu s-au dovedit pana acum profitabile.
"Grupul OTP nu intentioneaza sa vanda filiala sa OTP Bank Romania", a declarat Laszlo Urban, directorul financiar (CFO) al grupului.
Dezvolarea operatiunilor din Romania urmeaza planul initial, spune Laszlo Diosi. Pe langa banca, maghiarii mai detin o companie de leasing, un fond de pensii administrate privat si o companie de asset management. Grupul a vandut recent divizia de asigurari Garancia catre francezii de la Groupama, tranzactia implicand si filiala locala.
La jumatatea anului, OTP Bank Romania inregistra o pierdere de circa 5 milioane de euro. Exprimata in forinti maghiar, pierderea din primul semestru a fost totusi cu 38% mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada din 2007.
Banca avea in iunie credite in sold de 1,05 miliarde de euro, la care se adauga finantari vandute catre grup de 405 milioane de euro.
Calitatea portofoliului se inrautatise insa in special in zona clientilor individuali si a IMM-urilor, potrivit raportului publicat de grup, ponderea creditelor neperformante ridicandu-se la 6,6%.
Diosi explica acest nivel prin schimbarea politicii de acoperire a riscului, dar si prin implicarea in finantarea de proiecte, aceste imprumuturi fiind clasificate, potrivit reglementarilor BNR, in categoria celor neperformante. OTP a decis in trimestrul al doilea sa renunte la schema de asigurare a riscurilor aferente creditelor la o companie specializata, fiind astfel nevoita sa constituie provizioane suplimentare. De altfel, seful OTP afirma ca in ultimele luni calitatea portofoliului de credite nu a inregistrat inrautatiri.
In raportul financiar publicat la jumatatea anului, Budapesta nota ca managementul din Romania trebuie sa ia rapid masuri pentru imbunatatirea calitatii creditelor, dar si a castigurilor. Acum, Diosi noteaza ca politicia de risc a devenit "foarte conservatoare", chiar cu riscul pierderii unor afaceri riscante. Totodata, managementul costurilor a fost intarit, in special in zona de personal, unde si fluctuatia a scazut la jumatate fata de anul trecut.
OTP are o expunere importanta pe piata de real estate, jumatate din finantarile corporate fiind directionate catre finantarea de proiecte imobiliare, atat in sectorul rezidential, cat si in alte sectoare. Pe retail ponderea este chiar mai mare, circa 70% din credite fiind garantate cu ipoteci.
"La creditele de retail, finantarea acordata reprezinta in medie 70% din valoarea de piata a imobilelor, astfel ca am putea sa suportam o corectie dura de preturi fara sa avem probleme. Dar nu cred ca va fi cazul pentru asemenea cadere. Pe corporate, ne implicam doar in finantarea proiectelor centrale, care nu au probleme la plasare", explica Diosi. El spune ca grosul profitului va veni din afacerile de retail si IMM-uri. Avand in vedere dezvoltarea portofoliului de clienti, el anticipeaza si o contributie mai mare a comisioanelor, care vor ajunge insa abia la anul sa aduca 30% din profit. OTP are circa 170.000 de clienti de retail si 20.000 de companii.
Vorbind despre dezvoltarea pe piata romaneasca, Diosi spune ca a fost mai dificila decat se anticipa initial.
Maghiarii anuntasera in 2005 un plan care prevedea atingerea unei cote de piata de 5%, in perspectiva anului 2010. La jumatatea anului, banca avea o cota pe active de 1,3%, insa concentra 2,2% din creditele din sistem.
"In conditiile actuale de lipsa de lichiditati, accentul se pune pe stabilitatea bancii, pe profitabilitate si abia apoi pe volume."
Diosi noteaza ca in urma cu patru ani nimeni nu anticipa o dezvoltare atat de rapida a retelelor teritoriale, iar concurenta acerba a pus presiune pe scaderea destul de rapida a marjelor. Laszlo Diosi mai spune ca va fi tot mai greu sa faci profit pe piata bancara si vor aparea consolidari. "Noi nu vom fi implicati."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO