Bănci și Asigurări

Pana sa intre in vizorul CSA, Unita isi dublase vanzarile

13.06.2003, 00:00 18



Societatea de asigurari Unita, careia Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) i-a cerut un plan de redresare financiara in aprilie, a avut pe primul trimerstru incasari duble, in lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Primele brute incasate de catre companie, care este detinuta de grupul austriac Wiener Stadtische, au insumat 360,8 miliarde de lei, in crestere cu 105% fata de nivelul inregistrat in trimestrul I 2002. Valoarea primelor subscrise s-a ridicat pana la 411 miliarde de lei.



Luna trecuta, Unita si-a majorat capitalul social cu echivalentul a sase milioane de euro, pana la 394,08 miliarde de lei (10,6 mil. euro). Acesta masura a fost luata dupa ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor semnalase o scadere ingrijoratoare a coeficientului de lichiditate al companiei, sub limita de 50%, cerand aplicarea unui plan de redresare financiara.



Actionarul majoritar al societatii Unita, compania austriaca Wiener Stadtische Allgemeine Versicherung Aktiengesellschaft, detine 58,5% din actiunile companiei. Ceilalti actionari sunt Wiener Staedtische Wechselseitige Versicherungsanstalt Vermogensverwaltung - 41,5%, restul actiunilor fiind detinute de trei persoane fizice.



Unita - Grup Wiener Staedtische a preluat in octombrie 2002 pachetul pachetul majoritar de actiuni al societatii de asigurari Agras.



Grupul Wiener Staedtische a inregistrat, anul trecut, venituri din prime de asigurare de 3,56 miliarde de euro si a realizat investitii de capital de zece miliarde de euro. In afara de Romania, grupul detine companii in Austria, Germania, Italia, Liechtenstein, Cehia, Polonia, Ungaria, Croatia, Iugoslavia, Slovacia, Belarus si Bulgaria.



In aprilie, CSA a solicitat companiei Unita un plan de redresare financiara, invocand, in urma unui control, scaderea coeficientului de lichiditate, dar si nerespectarea reglementarilor privind raportarilor.



CSA a considerat ca aceasta situatie "pune in pericol onorarea obligatiilor asumate fata de asigurati". Coeficientul de lichiditate se calculeaza ca raport intre activele lichide ale companiei (investitii in titluri de stat, depozite bancare si disponibilitati in conturi curente si in casierie) si obligatiile certe pe termen scurt (rezervele de dauna si rezervele de dauna neavizate).



In plus, CSA a constatat ca Unita, una din cele mai importante companii de asigurari din Romania, nu a respectat reglementarile contabile cerute de legislatia in vigoare. Din aceasta cauza, Consiliul CSA a hotarat ca Unita trebuie sa isi refaca evidenta contabila pe anul 2002.



Solicitarile CSA au constituit o surpriza, data nu atat de marimea companiei in cauza (17,3 mil. euro prime brute incasate anul trecut, peste 350.000 de polite emise la jumatatea anului anterior), cat de faptul - neasteptat - ca o companie avand in spate un asemenea actionar (si care abia anul trecut a dat 2 milioane $ pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni al unei alte companii de pe piata - Agras), sa poata ajunge intr-o asemenea situatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO