Bănci și Asigurări

Pariul strainilor a adus 1 mld. euro in depozite in lei in iunie si iulie

Pariul strainilor a adus 1 mld. euro in depozite in lei in iunie si iulie

Click pentru imaginea intreaga

17.09.2007, 17:39 11

Un miliard de euro au investit strainii in depozite in lei pe termen mediu si lung constituite in lunile iunie si iulie, pana la un sold total de 2,375 mld. euro, conform datelor BNR.
Valoarea totala a depozitelor existente la 31 iulie a fost de 2,4 ori mai mare decat la sfarsitul lui 2006, ilustrand cresterea accelerata a interesului nerezidentilor pentru plasamentele in lei, in ciuda ingustarii treptate a diferentialului de dobanda incepand din februarie.
Rezultatul este bine cunoscut: respectivele intrari de valuta au contribuit la apreciarea spectaculoasa a leului. De la sfarsitul lunii mai si pana la minimul istoric de 3,11 lei inregistrat pe 2 iulie, leul se intarise cu peste 5% in raport cu euro.
Din februarie 2007 soldul depozitelor constituite in lei de nerezidenti pe termen mediu si lung s-a consolidat peste pragul de un miliard de euro, ajungand sa se dubleze in numai cateva luni.
Saltul din iunie si iulie a avut loc in conditiile in care din februarie si pana in iunie Banca Nationala a redus rata dobanzii de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale, de la 8,75% la 7% pe an, in timp ce Banca Centrala Europeana a continuat sa ridice treptat dobanda de referinta la euro pana la 4%. In primele sapte luni ale anului, bancile locale au platit dobanzi de circa 88 milioane de euro in contul depozitelor la termen deschise de straini.
In timp ce plasamentele strainilor pe leu au antrenat aprecierea in salturi a monedei nationale, scaderea cursului a incurajat cresterea accelerata a datoriei externe acumulate de firmele private.
La 31 iulie soldul datoriei private negarantate public se apropia de 20 mld. euro, insumand 19,53 miliarde de euro, in crestere cu circa 20% de la inceputul anului. In ultimii cinci ani, soldul creditelor pe termen mediu si lung contractate de firmele private din strainatate a urcat de 4,4 ori, conform datelor BNR. Statistica surprinde in ultimii doi ani si fenomenul exportului de credite la care bancile locale au recurs pentru a evita costul rezervelor minime obligatorii impuse de banca centrala. Asa se face ca din iulie 2005 si pana la 31 iulie 2007 soldul creditelor externe private s-a dublat, desi dobanda de referinta la euro s-a inscris pe un trend ascendent.
In perioada ianuarie-iulie, companiile private au facut plati in contul datoriei externe in suma de 2,9 miliarde de euro, efortul rambursarii fiind insa usurat de aprecierea agresiva a leului. Situatia a inceput insa sa se inverseze din a doua jumatate a lunii iulie, miscarea de pendul descrisa de cursul leului aducand cotatiile inapoi la nivelurile din primavara si penalizandu-i pe cei care mizasera pe aprecierea substantiala pentru a contracta noi imprumuturi.
Per total, datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei urcase la 31 iulie pana la 32,7 miliarde de euro, cu 15,3% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut. Datoria publica externa tinde sa scada sub 10 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO