Bănci și Asigurări

Partidele au datorii de 12 mil. €, dar nu vor „evacuare silită“

Partidele au datorii de 12 mil. €, dar nu vor...
01.04.2016, 00:03 154

Centrul pentru Inovare Publică (CIP), un ONG, a inventariat datoriile partidelor - 12 milioane de euro - în condiţiile în care partidele din Parlament au votat că nimeni nu le poate pune popriri în timpul campaniilor.

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat în această săptămână proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Potrivit organizaţiei citate, proiectul introduce distorsiuni grave în procesul electoral şi pentru că plasează partidele politice deasupra legii.

Reprezentanţii societăţii civile susţin că „partidele au strecurat o prevedere care le asigură protecţie totală împotriva propriilor creditori“, în contextul în care datoriile partidelor parlamentare, din campaniile anterioare, se ridică la peste 12 milioane de euro. „Anul trecut, partidele şi-au asigurat finanţarea publică a campaniilor cu condiţia atingerii unui prag de 3% din voturi. Partidele care candidează în toate circumscripţiile şi trec acest prag ar urma să primească aproximativ 8 milioane de euro pe campanie electorală, conform estimărilor Autorităţii Electorale“, se arată într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, în care i se cere şefului statului să nu promulge legea.

CIP critică modificarea adusă legii, potrivit căreia „conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) şi (2) şi la art. 3 alin. (9), au statut de afectaţiune spe­cială şi nu sunt supuse executării“.

CIP susţine că legea aprobată, miercuri, de Camera Deputaţilor, „este inacceptabilă, pentru că implică de-responsabilizarea partidelor faţă de cheltuielile din trecut“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO