Bănci și Asigurări

Pascariu: Vor creste usor dobanzile la creditele in lei si in euro

24.03.2006, 00:00 6

Dobanzile la credite vor creste usor in cursul acestui an, si la lei, si la euro, ca urmare a masurilor de combatere a inflatiei ce vor fi luate in continuare de Banca Nationala si Banca Centrala Europeana, anticipeaza Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania.

Cat priveste evolutia cursului de schimb, el se asteapta la incadrarea acestuia intr-o banda de variatie cuprinsa intre 3,4 si 3,6 lei pentru un euro.

Independent de evolutiile pietei, HVB se va concentra anul acesta pe creditarea in lei, in conditiile in care soldul creditelor in valuta a atins plafonul impus de Banca Nationala. In schimb, partenera sa de fuziune, Banca Tiriac, va putea acorda cu prioritate credite in valuta, beneficiind si de linii de finantare ieftina de la actionarul majoritar, Bank Austria Creditanstalt.

De altfel, Banca Tiriac s-a imprumutat si in 2005 de la alte banci, dublandu-si sumele datorate pana la circa 92 mil. euro. In acelasi timp, soldul creditelor a crescut cu numai 23% in lei, ajungand la echivalentul a 475 mil. euro.

In conditiile extinderii retelei cu 9 unitati, cheltuielile au crescut mai repede decat veniturile, rezultand o scadere de 5% a profitului brut fata de 2004. Totusi, reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% a facut ca profitul net sa se ridice la 16,9 mil. euro, in crestere cu 12,4% in lei comparativ cu anul precedent.

Si HVB a inregistrat anul trecut o dublare a sumelor datorate altor banci, avand in vedere recursul masiv la linii de finantare din afara: 845 mil. euro. In acelasi timp, sumele atrase de la clientela nu au crescut decat cu 21% in lei, insumand echivalentul a 751 mil. euro. Banca a fost foarte activa pe piata monetara, inregistrand plasamente de 157 mil. euro, in special la BNR. Creditele acordate au insumat circa 476 mil. euro.

Refinantarile ieftine si costul redus aferent numeroaselor credite de valoare mare au facut ca profitul net al HVB Bank sa urce pana la circa 40,8 mil. euro.

"Nu ne este rusine de profitul consistent. Este o dovada a bunei administrari", a declarat Dan Pascariu, mentionand ca banca are trezorieri "extrem de atenti" si ar fi absurd sa nu profite de dobanda de 8,5% oferita in prezent de BNR. Referindu-se la profitabilitatea exceptionala a operatiunilor, Pascariu a mai spus ca "este o perioada cu care n-o sa ne mai intalnim".

Fuziunea HVB cu Banca Tiriac ar urma sa se incheie pana la sfarsitul lunii august, cu intarziere fata de previziunile initiale, din cauza unor probleme privind procedurile legale. In aceste conditii, integrarea si cu UniCredit Romania ar putea fi impinsa spre 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO