Bănci și Asigurări

Patru obiective mari pentru BNR

01.10.2004, 00:00 25



Trecerea la leul greu, incepand de la 1 iulie 2005, tintirea inflatiei in vederea reducerii acesteia pana la o rata anuala de 2-3%, liberalizarea contului de capital si convertibilitatea deplina a leului, reprezinta principalele obiective ale Consiliului de Administratie al BNR in urmatorul mandat de cinci ani, afirma guvernatorul Mugur Isarescu.



El spune ca atingerea acestora va depinde de o buna conlucrare cu Guvernul, indeosebi cu Ministerul Finantelor.



Consiliul de Administratie in noua componenta aprobata marti de Parlament isi va intra in drepturi la zece zile de la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii forului legislativ.



Prin votul Corpului Legiuitor, i-a fost dat Bancii Nationale un nou Consiliu de Administratie. Multumesc Parlamentului Romaniei pentru mandatul incredintat. Multumesc celor care ne-au sustinut si ne-au acordat incredere.



Hotararea Parlamentului marcheaza incheierea mandatului Consiliului de Administratie desemnat in 1998. Obiectivele pentru cei sase ani, care au trecut de atunci, ne-au cerut noua, celor din Consiliul de Administratie, intregii echipe a Bancii Nationale, stradanii sustinute, profesionalism, hotarare in actiune. Va rog, asadar, sa-mi ingaduiti sa le multumesc, pentru activitatea lor, colegilor din actualul Consiliu de Administratie al BNR. Celor de care ne despartim, decanului nostru de varsta, domnul academician Constantin Ionete, membru al Consiliului din 1991, domnului Emil Ghizari, prim-viceguvernator din 1991, domnului Mihai Bogza, viceguvernator din 1998, domnului profesor Nicolae Dardac si domnului Nicusor Ruiu, membri ai Consiliului de Administratie din 1998, le urez succes si noi impliniri.



Noul Consiliu de Administratie are in fata o raspundere imensa. Sunt convins ca impreuna, cei care continuam si cei nou veniti, vom alcatui o echipa unita si performanta.



Anii ce vin vor avea incarcatura exigentelor legate de integrarea in Uniunea Europeana. Chiar daca obiectivele noastre vor fi mai restranse ca numar, ele nu vor fi mai usoare. Este insa cert ca auspiciile sub care plecam acum la drum sunt mai bune. Obiectivul unei inflatii de numai 9% in 2004 este realizabil, in conditiile unei cresteri economice de peste 6%. Rezervele valutare ale BNR au depasit 10 miliarde de euro, sporind capitalul de incredere al tarii pe plan international. Pe piata valutara este asigurata stabilitatea relativa a cursului de schimb. In anii din urma, au fost curatate bancile comerciale de credite neperformante, de pierderi, asigurandu-se pregatirea sistemului bancar pentru aderarea la Uniunea Europeana, cresterea sanatoasa a creditului si imbunatatirea intermedierii financiare.



In fata noului consiliu se afla, in primul rand, obiectivul trecerii la leul greu, incepand de la 1 iulie 2005. Ne pregatim pentru acest moment cu maxima intensitate.



Tintirea inflatiei, al doilea obiectiv important, ne va aduce fara indoiala nu numai o calmare a preturilor de consum, dar si o flexibilitate mai mare in stabilirea unui mix macro coerent. Obiectivul final pentru acest deceniu este o inflatie anuala de numai 2-3%.



Ne pregatim, totodata, sa desavarsim liberalizarea contului de capital si convertibilitatea deplina a leului, al treilea obiectiv important, dand astfel unul dintre cele mai puternice semnale pozitive investitorilor straini.



Cat priveste dobanzile pe piata interna, ele vor scadea in conditiile consolidarii dezinflatiei.



Reusita noului Consiliu de Administratie al BNR va depinde, fara indoiala, de o buna conlucrare cu Guvernul Romaniei, indeosebi cu Ministerul Finantelor Publice, cu institutiile specifice economiei de piata. Vom avea insa nevoie de sprijinul Parlamentului, al comisiilor buget-finante-banci, sprijin pe care suntem siguri ca il vom primi si in exercitarea noului mandat.



Multumesc inca o data pentru incredere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels