Bănci și Asigurări

Pauza statistica la BNR din cauza noilor raportari

28.03.2007, 15:38 25

Banca Nationala a intrerupt publicarea buletinului statistic lunar si a datelor privind comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, din cauza schimbarii metodologiei de raportare pe care trebuie sa o asimileze bancile comerciale.
De asemenea, banca centrala a incetat sa mai dea publicitatii date curente privind volumul tranzactiilor pe piata valutara interbancara.
Indicatorii monetari au inceput sa fie publicati in conformitate cu structura folosita de Banca Centrala Europeana, in conditiile in care BNR a devenit membra a Sistemului European al Bancilor Centrale.
Aceasta ridica probleme de comparabilitate cu statisticile precedente, mai ales ca unele date au caracter provizoriu. De pilda, BNR nu mai vorbeste despre "economiile populatiei", ci despre "depozitele gospodariilor populatiei".
De doi ani de zile BNR si bancile lucreaza la un sistem de raportare, aliniat cerintelor de raportare la Banca Centrala Europeana, insa proiectul nu a fost inca finalizat. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) apreciaza ca implementarea noului sistem ar putea fi incheiata de-abia la sfarsitul acestui an, insa BNR nu este de acord cu un termen atat de indepartat insistand pentru o implementare graduala, din care mare parte sa se incheie in septembrie.
ARB a solicitat bancii centrale un plan privind esalonarea in timp a introducerii raportarilor in noul sistem, insotit de foratul de raportare, astfel incat sa poata fi bugetat necesarul de forta de munca.
O serie importanta de modificari in raportare vizeaza raportarea statistica a datelor pentru elaborarea bilantului monetar agregat al institutiilor de credit, precum si a datelor privind statistica ratelor dobanzilor practicate de banci. Informatiile de pana acum privind dobanzile aplicate in relatiile cu clientii conturau imagini pe care chiar BNR le considera discutabile tocmai din cauza modalitatii mai putin riguroase de raportare.
La 1 ianuarie, opt categorii de raportari au fost introduse in noul sistem online prin care bancile transmit date statistice la BNR, iar pana in septembrie ar urma sa fie incluse inca 10, intre care comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, operatiunile cu instrumente de plata electronice emise, balanta de plati - operatiuni efectuate de institutiile de credit in nume si cont propriu/ operatiuni efectuate de clientii rezidenti ai acestora sau situatia debitorilor persoane fizice si juridice. De asemenea, o serie de raportari sunt in curs de modificare din cauza trecerii la normele Basel II si la contabilitatea conforma cu IFRS.
BNR s-a angajat sa comunice regulile fiecarei noi raportari cu trei luni inainte de a solicita raportarea in noul sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO