Bănci și Asigurări

Peste 630 de brokeri de asigurari din UE au intrat pe piata

16.06.2008, 18:51 25

Peste 630 de brokeri de asigurari din Uniunea Europeana au notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la intentia de a activa pe piata romaneasca, potrivit datelor Comisiei. Notificarile au venit in ultimul an si jumatate, dupa aderarea Romaniei la UE.
Brokerii au folosit "pasaportul european", adica dreptul de libera circulatie a serviciilor pe care il au companiile din statele membre ale UE, care pot activa in alte tari din spatiul comunitar prin simpla notificare a autoritatilor de supraveghere.
Circa 420 din acesti brokeri, adica 66%, sunt din Marea Britanie, printre acestia numarandu-se nume ca Active Underwriting, Affinity Financial Awareness, Allianz Risk Transfer, Benfield, Health Lambert, Marsh sau Wealthcare.
"Notificarea Comisiei este doar o formalitate si acesti brokeri au facut-o in ideea ca poate vor lucra la un moment dat in Romania. Aceste notificari nu inseamna neaparat ca cei 630 de brokeri desfasoara activitati aici. Nu ma ingrijoreaza deloc acest numar, nu le-am simtit prezenta in piata", spune Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR) si directorul general al brokerului de asigurari EOS Risq.
El afirma ca exista mai multi brokeri romani care, la randul lor, au notificat autoritatile de supraveghere ale unor state din Uniunea Europeana cu privire la intentia de a activa acolo.
Doar doi din brokerii care au venit pe piata romaneasca, respectiv Daliani Ltd. Insurance Brokers (Grecia) si Dynamic Life Planning (Ungaria) au ales varianta infiintarii unei sucursale in baza dreptului de stabilire, care prevede o procedura mai complicata decat dreptul de libera circulatie a serviciilor.
Numarul brokerilor europeni care au notificat CSA este mai mare decat cel al brokerilor locali, de circa 400. Anul trecut, acestia au intermediat polite de asigurare in valoare de 640 de milioane de euro ca prime brute subscrise, adica 30% din piata asigurarilor, de 2,15 miliarde de euro.
Veniturile brokerilor au urcat cu 45%, pana la 103 milioane de euro, arata datele UNSICAR. Cei mai mari brokeri de pe piata romaneasca sunt Marsh, Porsche, Aon, Gras Savoye, Asigest sau EOS Risq.
In ceea ce priveste numarul de companii de asigurari din UE care au notificat CSA cu privire la intentia de a activa pe piata locala, acesta se apropie de 200. Trei companii - Coface (Austria), QBE (Marea Britanie) si AIG Europe (Franta) - au infiintat sucursale in baza dreptului de stabilire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO