Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor private de sanatate s-ar putea dubla in fiecare an

25.05.2007, 18:42 17

Piata romaneasca a asigurarilor private de sanatate are un potential de dezvoltare extrem de ridicat, existand premisele sa se dubleze in fiecare an, pana in 2017, a declarat ieri Dan Constantinescu, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"Cifrele auditate aferente anului 2006 arata ca primele subscrise pe acest segment de piata au insumat 46,2 milioane de lei (13 mil. euro), in crestere cu 68%. Raportat la totalul pietei asigurarilor, ponderea politelor de sanatate se ridica la 0,81%, comparativ cu 0,62% in 2005. Cifrele sunt modeste, dar au fost obtinute fara facilitati in acest sens, cum ar fi deductibilitatea", a afirmat Constantinescu.
Potrivit reprezentantului CSA, asiguratorii au subscris din polite voluntare de sanatate, in primul trimestru, suma de 11,33 milioane de lei (3,3 mil. euro), cu 20,1% peste perioada ianuarie-martie 2006.El a adaugat ca principalele impedimente care blocheaza dezvoltarea pietei asigurarilor private de sanatate sunt nivelul redus al deductibilitatii si intarzierea definirii pachetului de baza de servicii medicale.
Potrivit actualelor prevederi legislative, asigurarile private de sanatate sunt deductibile din impozitul pe venit si pe profit in limita a 200 de euro pe an.
Constantinescu a recomandat asiguratorilor sa fie uniti in discutiile cu reprezentantii autoritatilor pe tema asigurarilor private de sanatate. "Fara un efort comun, sansele de reusita sunt reduse. In plus, am senzatia ca va adresati cui nu trebuie", a spus reprezentantul CSA.
Directorul general al companiei Signal Iduna Services, Sorina Niculescu, a afirmat ca una dintre problemele care afecteaza viitorul pietei asigurarilor private de sanatate se refera la platile informale destinate personalului medical. "Altfel spus, spaga data doctorilor si asistentelor. Daca aceste plati ar putea fi legalizate, migratia personalului medical, care s-a intensificat dupa aderarea la UE, s-ar reduce semnificativ. Statul ar castiga din impozite, asiguratorii vor putea incheia parteneriate cu mai multi furnizori publici de servicii medicale, iar clientii vor sti exact pentru ce servicii au platit", a aratat Niculescu.
Ea a amintit ca intarzierea definirii pachetului de baza de servicii medicale impiedica dezvoltarea pietei de profil. "Ministrul Sanatatii a promis ca pana in vara pachetul de baza va fi definit. Speram sa se tina de cuvant, pentru ca promisiuni similare am primit si in 2006".
Pe piata asigurarilor private de sanatate activeaza circa 15 companii, printre care Allianz-Tiriac, AIG Life, Aviva, BCR Asigurari, Asirom sau Generali. Unii dintre acesti asiguratori au incheiat parteneriate cu clinci si spitale private, pentru a oferi produse exclusiv, cum ar fi Aviva- Medicover, Interamerican - Euroclinic sau AIG Life- Med-life. Numarul spitalelor private ar putea creste in acest an de la doua la opt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO