Bănci și Asigurări

Piata valutara a rulat 37,4 mld. euro in februarie

03.04.2008, 17:23 10

Volumul tranzactiilor de pe piata valutara interbancara a incetinit usor in februarie, pana la 37,4 miliarde de euro, dupa varful de aproape 42 mld. euro atins in prima luna a acestui an.
Varful de tranzactionare din ianuarie a coincis, conform datelor publicate de BNR, cu un varf de depreciere a leului, care a consemnat o pierdere de 8,8% fata de euro calculata dupa cursul mediu comparativ cu luna ianuarie 2007. In februarie, stocul de depreciere s-a atenuat la 8%.
Intreg anul 2007 a fost marcat de volume lunare record pe piata valutara interbancara, marcand interesul crescut al jucatorilor straini.
Cel mai mare nivel lunar al tranzactiilor a fost atins in noiembrie, cu 38,8 miliarde de euro. Recordul de tranzactionare s-a reflectat intr-un prim episod de crestere-soc a cursului leu/euro comparativ cu cotatiile din lunile precedente, in conditiile in care mai multi straini si-au inchis pozitiile pe leu, pe fondul acumularii de stiri negative privind climatul macroeconomic.
Calculata la cursul mediu, deprecierea a devenit vizibila din decembrie, cand leul era cu 3,4% mai slab decat euro fata de aceeasi luna a anului anterior.
Avand in vedere cresterea deprecierii pana la 8% pe medie inregistrata in februarie 2008 fata de februarie 2007, leul nu a mai consemnat o slabire atat de mare fata de euro din 2004, cand deprecierea medie anuala a fost de 7,9%.
Cotatiile s-au stabilizat in martie deasupra pragului de 3,7 lei pentru un euro, fara a fi vizibil vreun efect al deciziei BNR de a continua majorarea dobanzii-cheie, pana la 9,5%.
Cu toata incetinirea din februarie, volumul tranzactiilor valutare se situeaza la un nivel aproape triplu fata de media lunara a anului 2006.
O contributie la cresterea volumelor ar fi putut s-o aiba si banca centrala, in conditiile in care pe piata au continuat sa circule suspiciuni privind eventuale interventii pentru temperarea miscarilor de crestere ale cursului de schimb leu/euro.
Luna martie a adus un nivel record al fluxurilor din rezerva valutara a bancii centrale, cu intrari de 2,46 miliarde de euro si iesiri de 2,55 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO