Bănci și Asigurări

PIB-ul a crescut peste aşteptări în 2014, cu 2,9% în termeni reali faţă de anul anterior. Guvernul estimase o creştere de doar 2,3%

PIB-ul a crescut peste aşteptări în 2014, cu 2,9% în...

Autor: Raluca Ghinea

13.02.2015, 09:59 1597

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, în termeni reali, faţă de 2013, după ce în ultimul trimestru creşterea economică a fost de 0,5% faţă de trimestrul anterior, serie ajustată sezonier, şi de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, serie brută, potrivit datelor semnal ale INS.

Astfel, creşterea economică din trimestrul al patrulea a fost în termeni reali de 0,5% faţă de precedentele trei luni, în funcţie de date ajustate sezonier fără corecţia cu numărul de zile lucrătoare, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu acelaşi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6% pe serie brută şi cu 2,5% pe serie ajustată sezonier.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, în vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, şi a includerii estimării Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014", se spune în comunicat.

Creşterea economică din primul trimestru al anului trecut, faţă de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustată de la 0,8% la 0,3%, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuită în urcare, de la 1,8% la 2,2%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au rămas nemodificate, la o contracţie a PIB de 0,4% faţă de primul trimestru al anului.

Comisia Europeană a revizuit în urcare, la începutul lunii, prognoza privind evoluţia PIB pentru anul trecut, de la 2% la 3%, datorită rezultatelor bune obţinute în trimestrul al treilea, pe fondul intensificării peste aşteptări în zona consumului privat şi a exporturilor.

Totodată, pentru 2015 estimarea Comisiei s-a apreciat de la 2,4% la 2,7%.

Banca Mondială a revizuit la mijlocul lunii ianuarie prognoza pentru creşterea economică de anul trecut, de la 2,7% la 2,6%, după ce nivelul fusese ajustat în octombrie, faţă de estimarea de 2,8% în iunie.

Compania Coface estima la finele lunii ianuarie un avans al PIB în 2014 de maxim 2,5%, nivelul de anul trecut depinzând de consumul din luna decembrie.

"În toamnă am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, însă dată fiind evoluţia din primele nouă luni estimăm că la sfârşitul anului trecut creşterea va fi mai puternică, de 2,5%. România are nevoie de mai mult decât atât pentru a recupera decalajele, dar 2,9% în primele nouă luni ale anului este o evoluţie bună", afirma directorul Coface, Constantin Coman.