Bănci și Asigurări

Pietele externe nu se bucura inca de banii romanilor

Pietele externe nu se bucura inca de banii romanilor
18.02.2003, 00:00 13

Liberalizarea partiala a contului de capital incepand cu acest an, si mai exact posibilitatea de a investi direct pe pietele de capital externe, nu s-a simtit pana acum in nivelul fondurilor transferate de romani in strainatate, sunt de parere specialistii in domeniu.
Motivele: lipsa efectiva a unui cadrul institutional care sa permita acest lucru, cultura investitionala precara, costurile destul de ridicate implicate de astfel de plasamente si, nu in ultimul rand, regresul economiei mondiale care face in acest moment ca investitiile chiar pe piete mature sa nu aduca randamentele scontate.
Chiar daca pe fondul actual al unui nivel istoric extrem de scazut al dobanzilor la dolar si euro, precum si datorita lipsei de alternative de plasament viabile pe piata romaneasca, existau premisele ca aceasta liberalizare sa creeze cadrul pentru acest gen de oportunitati, totusi romanii nu s-au ingramadit sa-si duca banii afara.
"Conjunctura externa, mai exact regresul economiei mondiale care face in acest moment ca investitiile chiar pe piete mature sa nu aduca randamentele scontate, este unul din factorii care au facut ca liberalizarea partiala a contului de capital sa nu aiba nici un efect. Cred insa ca va mai dura pana cand romanii vor prefera sa-si duca banii afara. Mai degraba se vor orienta spre cumpararea de unitati ale unor fonduri mutuale ce tin de grupuri financiare internationale, care oricum si-au anuntat intentia de a intra pe piata romaneasca", spune Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital&Investement.
Aurelian Dochia, seful operatiunilor de investment banking din BRD-SocGen, crede, in plus, ca si costul tranzactiilor - pentru astfel de plasamente comisioanele sunt relativ mari -, dar si faptul ca o mare parte din investitori nu au cunostiinta inca de ultimele reglementari in domeniu au facut ca in perioada scursa de la inceputul anului sa nu se inregistreze cereri pentru plasarea banilor in strainatate.
Incepand din acest an, potrivit noilor modificari ale regulamentului valutar, oricine va dori va putea sa-si investeasca banii direct pe pietele de capital externe. Fara discutie insa ca aceaste tranzactii vor impune costuri mult mai mari decat cele facute pe piata romaneasca. Fara mai multe zeci de mii de dolari probabil ca nu se va justifica un astfel de plasament. Mai ales ca piata romaneasca de capital si chiar depozitele bancare in lei promit inca randamente mult mai atractive la costuri incomparabil mai mici.
In prezent singura posibilitate ca romanii sa investeasca pe pietele de capital externe o ofera programele de investitii aflate in portofoliul a trei companii de asigurari care plaseaza incasarile din prime in actiuni listate pe marile burse internationale. Astfel, cu un numai 150-200 de dolari (o polita lunara sau trimestriala) clientul uneia dintre companiile respective poate deveni actionar pe pietele externe.
Potrivit noului regulament valutar incepand cu acest an si creditele si imprumturile financiare pe termen scurt, acordate de nerezidenti rezidentilor, ca si creditele si imprumuturile financiare si cele cu caracter personal acordate de rezidenti nerezidentilor vor putea fi acordate fara avizul prealabil al BNR.
Ce a mai adus nou, inca de anul acesta, modificarile aduse regulamentului privind efectuarea operatiunilor valutare a fost faptul ca persoanele fizice si juridice romane pot achizitiona acum oficial proprietati imobiliare - cladiri si terenuri - in strainatate fara a mai avea nevoie de avizul expres al bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO